Aproape 52.000 de copii din Olt, în noul an școlar. Iacobescu: „Ne aflăm într-un moment de cumpănă pentru societate”

Aproape 52.000 de elevi din județul Olt au venit luni, 13 septembrie, în bănci, festivitățile de deschidere fiind organizate în contextul epidemiei COVID. De fapt, cele mai multe unități de învățământ din județ au evitat să organizeze festivități de deschidere, așa cum se făceau în anii trecuți, la unele școli participând doar clasele 0 sau clasele a V-a. Elevii au purtat măști și au fost nevoiți să păstreze distanțarea socială, iar părinții nu au avut acces în perimetrul unde stăteau elevii și cadrele didactice.

Totodată, este anul în care politicienii nu au mai urcat pe scenele unităților de învățământ și nu au mai rostit discursuri siropoase.

Atât elevii, cât și cadre didactice își doresc ca acest an școlar să se deruleze cu prezența fizică, în bănci, cursurile să nu mai fie suspendate și să se treacă în mediul online. Din păcate, nu există predictibilitate pentru acest an școlar, totul fiind în funcție de incidența COVID raportată de autorități.

Inspectorul școlar general al ISJ Olt, profesorul Victor Iacobescu, a participat la deschiderea anului școlar la Colegiul Național „Radu Greceanu” Slatina. Iacobescu a precizat precizat că ne aflăm într-un moment de cumpănă.

„Ne aflăm într-un moment de cumpănă pentru societate, dar am încredere că este doar ceva temporar și că alegând o viață socială, o viață școlară, putem trece mai ușor peste această pandemie. Nu pot să vă spun decât «Bine ați venit acasă!», pentru că aici la Colegiul „Radu Greceanu” este o familie. Aici am început să învăț să fiu profesor, aici am redescoperit emoția pe care o simțeam atunci când eram elev. De asemenea, aici mi-am amintit că undeva, cândva, am fost și eu ca voi elev, că aveam anumite emoții. De aceea, vă rog ca în acești patru ani sau mai mult, pentru cei care sunteți în clasa a V-a, să vă faceți amintiri și să aveți emoții frumoase. Nu uitați că aici avem un colectiv de profesori care este alături de voi și care vă va face să uitați că mama și tata sunt doar acasă, mama și tata sunt și aici. Dragi părinți, pot să vă spun că ați făcut alegerea perfectă, îndrumându-i pe copii să vină la «Radu Greceanu». De aici, din marea familie de la acest colegiu, nu pot decât să vă urez un an școlar sănătos și cu performanțe”, a declarat Victor Iacobescu.

La Colegiul Național „Radu Greceanu” Slatina la festivitatea de deschidere au participat doar elevii din clasele a V-a și a-IX-a.

Din cei 51.886 copii olteni ce au început anul școlar 2021-2022, 9.424 sunt preșcolari, 14.967 frecventează cursurile învățământului primar, 13.975 sunt elevi de gimnaziu, 12.920 sunt la liceu, iar 600 de elevi sunt înscriși în învățământul profesional.

În Olt, se fac cursuri online doar la Liceul „Ștefan Diaconescu” din Potcoava, unde autoritățile locale nu au finalizat lucrările de reabilitare, iar elevii vom rămâne acasă cel puțin până la finalul acestei luni, când constructorul ar putea să încheie șantierul ce a fost deschis în luna mai.

Scenariile după care învață elevii sunt stabilite în fiecare zi de vineri, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt, constituit la nivelul Prefecturii Olt.