DEFICIT. Lipsesc aproape 40 de medici de familie, în Olt. Gura Padinii și Vișina Nouă, fără doctor

Tot mai mulți medici de familie ies la pensie sau mor, iar comune întregi din județ rămân fără doctori. Nu vine nimeni să-i înlocuiască, tinerii doctori refuzând să ajungă în satele Oltului. Localnicii din mai multe comune ale județului sunt nevoiți să meargă în localități apropiate pentru o consultație sau rețete medicale. Grav este că la Gura Padinii și Vișina Nouă nu este niciun medic de familie și nici nu sunt puncte de lucru unde să meargă sătenii.

Reprezentanții CAS Olt spun că la nivelul județului lipsesc 38 de medici de familie.

„La nivelul județului Olt, acordarea serviciilor medicale în asistența medicală primară este asigurată în prezent de 219 furnizori. Conform analizei comisie mixte, numărul necesar de medici este de 257. Există localități în care acordarea serviciilor medicale se face în cadrul punctelor de lucru ale cabinetelor medicilor de familie din alte localități, precum: Ghimpețeni, Mihăiești, Optași Măgura, Priseaca, Studina, Grădinari și Spineni. În localitățile Gura Padinii și Vișina Nouă nu este niciun medic de familie și nici nu există puncte de lucru. Pentru a beneficia de servicii medicale, asigurații din aceste localități se vor adresa medicilor de familie din localitățile limitrofe”, au transmis reprezentanții CAS Olt.

Primarul de la Gura Padinii, Gicu Cranță, încearcă să rezolve problema cabinetului medical. Comuna a rămas atât fără medic de familie, cât și fără cabinetul medical, acesta fiind deținut în prezent de succesorii fostului doctor, cel care a decedat în urmă cu mai bine de un an.

„Localnicii au acces la servicii medicale. La Grojdibodu sunt doi medici și unul dintre ei vine în fiecare zi la Gura Padinii, am găsit această soluție. Vine în fiecare zi, le eliberează rețete împreună cu asistentul medical comunitar al primăriei și asistenta fostului doctor. Am găsit soluții, nu se duc ei la Grojdibodu, ci vine medicul la Gura Padinii. Nu am putut solicita să fie punct de lucru în comună, pentru că, momentan, nu avem spațiu, cabinetul medical al fostului doctor era privat. Am discutat cu moștenitorii și urmează să se facă succesiunea și primăria să achiziționeze cabinetul. Medicul din comună a murit în urmă cu un an. Noi avem un medic tânăr din Gura Padinii este medic de familie în București, dar nu vine. Este foarte greu să vină cineva, pentru că medicina de familie a fost uitată și nu prezintă interes pentru tineri din cauza politicilor pe care le duce Guvernul. Medicul de la Grojdibodu vine în fostul cabinet al doctorului care a decedat, numai că nu putem să deschidem un punct de lucru că ne trebuie un act de proprietate, până nu se clarifică situația juridică, nu se poate face un punct de lucru. Vrem să-l luăm noi, deja am discutat cu moștenitorii, pentru că spațiul are o singură destinație, cabinet medical, nu-i poate schimba destinația. Deja ne-am înțeles, mai sunt doar formalități”, a spus primarul din Gura Padinii.

 

foto:arhivă