Managerul Spitalului Caracal: „Nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă. Tot spitalul devine COVID”. Și Spitalul Slatina, plin cu pacienți COVID

Spitalul Municipal Caracal și Spitalul Județean de Urgență Slatina sunt la capacitate maximă privind pacienții confirmați cu virusul SARS-COV2.

Managerul unității medicale din Caracal, medicul Liviu Radu, a precizat că nu mai există niciun loc liber la Terapie Intensivă, iar activitatea pentru pacienții non-COVID se va închide.

„Vreau să iau măsuri cu cei de la spital care nu se vaccinează, pentru că este un risc. A fost relaxarea din vară, toată lumea la mare, la munte, la nunți, nu au crezut în valul acesta. A fost exact ce s-a discutat, în câteva zile s-a umplut spitalul. Locuri la ATI nu mai sunt, de două săptămâni. Avem locuri în spital. Astăzi (n.red. – sâmbătă, 18 septembrie) sunt internați în jur de 70 de pacienți, avem 100 și ceva de locuri, dar nu toate locurile le avem cu oxigen. Pentru formele grave ne trebuie neapărat oxigen. Începând de luni (n. red. -20 septembrie), transformăm tot spitalul în COVID, pentru că a funcționat o perioadă mixt, dar au apărut multe cazuri și îl transformăm în COVID. Mai rămân deschise Infecțioasele – non-COVID, Oncologia și Fizioterapia. Data trecută am păstrat locuri pe Oncologie, dar oamenii nu și-au făcut tratamentele. Am trimis deja solicitarea la DSP Olt, de luni revenim la ce a fost înainte. Oamenii trebuie să înțeleagă să se vaccineze. Am avut și pacienți vaccinați, dar cu forme ușoare, nici nu au ajuns în Terapie”, a spus medicul Liviu Radu.

Este plin și sectorul destinat pacienților confirmați sau suspecți COVID de la Spitalul Slatina.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Slatina, chirurgul Florin Popa, a precizat că pacienții internați au formă medie sau severă de boală.

„La acest moment, nu mai avem niciun loc în sectorul de Boli Infecțioase pentru pacienții confirmați cu SARS-COV2 și suspecți. Diferența între valul III și valul IV, în valurile anterioare, puteam vorbi de multe cazuri, dar erau pacienți cu forme ușoare, chiar și asimptomatici, că la început au fost internați și asimptomaticii, acum pacienții internați sunt cu forme medii de boală sau severe. Toate locurile de la Boli Infecțioase sunt ocupate. Sunt cadre medicale și pacienți vaccinați cu schema completă de vaccinare, care sunt internați, din cei 40 internați în Secția de Boli Infecțioase, doar doi erau vaccinați. Îmi mențin ideea că vaccinul este cea mai bună soluție pentru a scăpa de această boală. Cei care sunt vaccinați si sunt internați au formă medie de boală”, a spus medicul Popa.

Cel mai mare spital din județ vrea să suplimenteze cu 20 numărul paturilor destinate oltenilor cu infecția COVID. Totodată, se încearcă menținerea deschisă a celorlalte secții pentru pacienții non-COVID.

„La acest moment, Spitalul Caracal va trata numai COVID. Tot ce înseamnă non-COVID au fost externați sau transferați către Spitalul Slatina pentru continuarea schemei de tratament. Urmează ca ei să ne comunice numărul de locuri disponibile pentru pacienții COVID. Analizăm o extindere a numărului de paturi la Spitalul Slatina pentru pacienții COVID. Ne dorim să extindem cu 20 de paturi capacitatea actuală pentru cei confirmați. Vrem să nu mai închidem secțiile, să oferim servicii medicale tuturor pacienților. Nu este corect față de pacientul non-COVID să nu-i oferi îngrijire medicală adecvată. Nu vrem să mai mutăm secții, să mai închidem secții. Este vorba de secții importante, de Oncologie, Medicală, Gastroenterologie, Diabet. Fiecare au urgențele lor specifice”, a adăugat medicul Florin Popa.