Noapte de foc pentru pompierii caracaleni. Două locuințe din Traian și Caracal, cuprinse de flăcări

Noaptea de 8 spre 9 ianuarie a fost de foc pentru pompierii Detașamentului Caracal, care în aproximativ șase ore au acționat pentru lichidarea a două incendii, izbucnite la locuințe din Traian și Caracal.

Alarma s-a dat în jurul orei 03.30, când un apel la 112 anunța un incendiu la o casă din comuna Traian.

„În momentul sosirii pompierilor, incendiul se manifesta la acoperișul casei și la bunurile din două încăperi. Proprietara locuinței, în vârstă de 56 de ani, a fost asistată de echipajul SMURD și transportată la CPU Caracal, cu atac de panică.  Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fiind afectate acoperișul casei, pe 50 de metri pătrați și bunurile din două camere de locuit. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul căzut din sobă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsășteanu.

La scurt timp după finalizarea intervenției, pompierii din Caracal au fost solicitați să intervină, în municipiul Caracal, tot la un incendiu de locuință. Proprietara casei a fost transportată la CPU Caracal.

„La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta la acoperișul casei și la tavanul unei camere de locuit. Proprietara, în vârstă de 60 de ani, cu atac de panică, a fost preluată de echipajul SMURD și transportată la CPU Caracal. În urma incendiului au ars acoperișul casei, pe circa 100 de metri pătrați și tavanul unei camere de locuit, pe aproximativ 12 metri pătrați. Cauza probabilă a incendiului a fost coșul de fum neizolat față de materialele combustibile”, au mai declarat reprezentanții ISU Olt.

Pompierii olteni au reamintit principalele măsuri de prevenire a incendiilor provocate de sistemele de încălzire și coșurile de fum:

  • Înainte de utilizare, sobele trebuiesc verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare;
  • În faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m;
  • Nu se vor aşeza în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  • Cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat;
  • Verificarea,  curăţarea  şi  repararea, dacă  este  cazul, a coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată;
  • Coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele  combustibile  ale  pereţilor, planşeelor  şi acoperişurilor;
  • În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.