Sala Europa a CJ Olt a găzduit joi, 20 ianuarie, o ședință în cadrul căreia Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a prezentat un raport pentru activitatea desfășurată pe parcursul anului trecut.
„Apreciez că activitatea inspectoratului a fost foarte bună, fiind o activitate constantă, ca şi în anii precedenţi, cu o creştere substanţială la ceea ce înseamnă demersurile şi atitudinea personalului pentru atingerea obiectivelor instituţionale. De asemenea, vreau să mulţumesc tuturor celor care, în contextul locului şi rolului instituţiei noastre în gestionarea situaţiilor de urgenţă, ne-au acordat încredere şi sprijin în acţiunile desfășurate!” a transmis inspector șef la ISU Olt, colonelul Adrian Tănase.
Astfel, în anul 2021, ISU Olt a fost solicitat să intervină la un număr de 16.444 evenimente, misiunile fiind împărțite pe tipuri de riscuri, după cum urmează:
-Incendii – 1.122 intervenţii;
-Asigurare/ Supraveghere – 56 intervenții;
-Salvări animale – 44 intervenții;
-Ajutor medical de urgență – 5.843 intervenții;
-Alte intervenții – 4.537 intervenții;
-Protecția mediului – 95 intervenții;
-Asistență persoane – 183 intervenții;
-Protecția comunităților – 4.210 intervenții;
-Exerciții – 26 exerciții;
-Deplasări fără intervenții, etc – 328 intervenții.
Din totalul evenimentelor, 29 intervenţii au fost în județul Dolj şi o intervenţie pe teritoriul județului Vâlcea.
„Constatăm o creştere procentuală de 25,74 la sută faţă de anul 2020, în care s-a intervenit la 12.211 de evenimente”, se arată în raportul ISU Olt.
În privința incendiilor, pompierii olteni au explicat că 341 incendii s-au produs la gospodării, anexe, bunuri ale populației, 47 incendii la domeniul public al statului, 39 incendii la domeniul privat român şi străin, iar 695 incendii s-au produs la vegetaţia uscată, mirişti etc.
Dintre principalele cauze care au dus la favorizarea incendiilor putem enumera:
-Acţiune intenţionată = 26
-Mijloace de încălzire = 23
-Instalații electrice defecte = 108
-Foc deschis în spații deschise = 89
-Coș, burlan de fum defect = 49
-Fumatul = 17
Pe timpul acţiunilor de intervenţie au fost salvate 64 persoane, 61 adulţi şi 3 copii. În anul 2021 echipajele SMURD au participat la 5.843 intervenţii din care 5.732 intervenţii de prim ajutor calificat şi 111 intervenţii la descarcerare. În urma acestora au fost asistate medical 6.110 persoane din care 5.829 adulţi şi 281 copii. Pe parcursul anului 2021, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au participat la 398 intervenţii, din care 296 intervenţii au fost în cooperare cu serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, iar la 102 intervenţii singure.
Totodată, ISU Olt, prin dispeceratul integrat, a asigurat gestionarea a 32.866 apeluri de urgenţă specifice direcţionate de S.N.U.A.U. 112, şi monitorizarea a 2.528 transporturi speciale.
În perioada sezonului estival iunie- septembrie 2021, ISU Olt a asigurat forțe și mijloace pentru sprijinirea acțiunilor de intervenție în zona de competență a ISU Dobrogea al județului Constanța.
În ceea ce priveşte situaţia operativă pe linia SARS Cov-2, în anul 2021 ISU Olt a participat la un număr de 8.619 evenimente astfel:
-Asistență persoane (afectate de virus) = 535 intervenții;
-Verificare măsuri secția ATI = 1.242 misiuni;
-Misiuni de decontaminare/ dezinfecții = 2.631 misiuni;
-Misiuni de informare preventivă = 4.211 misiuni
Printre intervenţiile deosebite derulate anul trecut, reprezentanții ISU Olt au amintit:
-incendiul produs în data de 21.04.2021 la clădirea Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, incendiul manifestându-se cu degajări de fum dens și gaze toxice, fiind evacuați de către echipale de căutare-salvare un nr de 36 pacienți conștienți.
-incendiul produs în data de 14.11.2021 la o fabrica de procesare a cărnii din localitatea Valea Mare, în urma căruia au ars aproximativ 1800 mp din acoperișul clădirii, confecționat din panouri sandwich, instalațiile specifice procesului tehnologic, precum și materia primă aflată în spațiile de depozitare din interiorul halei.
Pentru lichidarea acestora s-a acționat cu autospeciale de intervenție cu apă și spumă din cadrul subunităților de intervenție Slatina, Caracal și Scornicești, precum și forțe și mijloace din cadrul ISU Argeș și ISU Vîlcea.
În domeniul securităţii la incendiu au fost înregistrate un număr de 499 solicitări, fiind soluţionate astfel:
-76 avize de securitate la incendiu;
-49 respingeri cereri de obținere a avizelor de securitate la incendiu;
-22 adrese de comunicare documente lipsă/necesare obținerii avizului de securitate la incendiu;
-27 autorizaţii de securitate la incendiu;
-11 respingeri cereri de obținere a autorizaţiilor de securitate la incendiu;
-22 adrese comunicare documente lipsă/necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu;
-112 adrese de comunicare privind neîncadrarea unor obiective de investiţii în categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu;
-148 puncte de vedere/informări privind necesitatea/obligativitatea obţinerii de către solicitanţi a avizelor sau a autorizaţiilor de securitate la incendiu precum şi asupra unor documentaţii privind amenajarea teritoriului şi urbanismului;
-30 adrese comunicare prezentă/participare în comisiile de recepție la terminarea lucrărilor;
-1 acord pentru efectuarea de jocuri de artificii cu articole pirotehnice;
-1 petiţie soluționată privind activitatea de avizare/autorizare în domeniul securităţii la incendiu;
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab”al județului Olt funcţionează ca structură integrată, componentă a Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă şi are în compunere 17 structuri funcţionale, iar ca subunităţi de intervenţie : Detaşamentul de pompieri Slatina cu gărzi de intervenţie la Slatina şi Balş, Detaşamentul de pompieri Caracal cu gărzile de intervenţie la Osica de Sus, Stoeneşti, Vişina şi Staţia de pompieri Scorniceşti.