Chesnoiu: Putem condiționa Programul Tomata 2023 de folosirea semințelor românești

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și președintele CJ O Olt, Marius Oprescu, au susținut vineri, 18 februarie, o conferință de presă în care au prezentat  programele agricole ce vor fi implementate în următoarea perioadă. Anterior, cei doi social democrați au avut discuții cu fermierii din bazinele legumicole din județ  și cu crescătorii de animale.

Chesnoiu a vorbit despre importanța piețelor volante, un concept pe care vrea să-l extindă la nivel național, după ce va purta discuții cu șefi ai consiliilor județene, despre lupta fermierilor autohtoni cu importurile masive, despre problemele crescătorilor de animale, care se plâng că au ajuns la sapă de lemn, iar în scurt timp își vor închide exploatațiile.

Cel mai promovat program al ministrului rămâne „Tomata”, acesta spunând că se așteaptă să fie accesat de 7.000 de legumicultori din Olt.

Programul ar putea suferi modificări anul viitor, și este posibil ca să fie condiționat ajutorul de minimis cu folosirea semințelor românești plantate în sere și solarii.

„Termenele și timpul foarte scurt, între 25 noiembrie și finalul lunii decembrie, pentru că fermierii se aflau în elaborarea planului unei culturi și urmau să le planteze, și era nevoie ca ei să știe care sunt direcțiile, nu ne-au permis o astfel de abordare. La nivel național nu avem o bază de producători de semințe de legume atât de bine dezvoltată ca să poată acoperi un program. Apetența fermierilor pentru acest program a fost un factor atunci când am luat decizia să nu condiționăm programul doar de existența semințelor românești. Asta nu înseamnă că nu ne gândim pe viitor. Am avut o discuțiecu cercetătorul Costel Vînătoru, pentru că știți că din rațiuni politice am trecut o perioadă scurtă pe la Banca de semințe Buzău, și am stabilit că dacă este posibil, în anul 2022, să creăm baza de semințe românești de legume, astfel încât din programul viitor, din 2023, să-l condiționăm de folosirea semințelor românești, pentru că gustul legumelor românești autentice este extraordinar”, a spus Chesnoiu.

Un alt subiect abordat a fost facilitarea accesului fermierilor autohtoni în supermarketuri. Chesnoiu a precizat că legumicultorii trebuie să se asocieze. Totodată, se încearcă elaborarea unui act normativ privind practicile neloiale, care ar veni în sprijinul fermierilor autohtoni, grav afectați de importurile masive.

„Alături de președintele Comisiei pentru Agricultură, Florin Barbu, am fost susținătorii fermierilor români în dezbaterile din Comisia pentru Agricultură, la transpunerea Directivei 633 privind practicile neloiale comerciale. Această nouă lege, pe care am votat-o în Comisia pentru Agricultură, vine să echilibreze raportul de forțe dintre fermierul român și comerciant, astfel încât anumite practici încadrate la nivel european ca fiind neloiale, cum ar fi taxe suplimentare ce le sunt solicitate fermierilor români, să nu mai fie practicate de vânzători în lanțul final. Pe partea cealaltă, susținem, și am încurajat în continuare, asocierea fermierilor în cooperative, pentru a putea îndeplini mult mai ușor condițiile stabilite de comerțul internațional pentru produsele agroalimentare, una este să ai, pentru că estimăm 7.000 de fermieri doar în județul Olt, 7.000 de contracte cu retaileri, când poți avea mai puține contracte prin intermediul formelor asociative, poți avea o altă forță în raportul de dialog, de negociere”, a adăugat Chesnoiu.