Ministrul Chesnoiu explică de ce Agricultura Spaniei funcționează: Au 20 de cooperative la nivel național

Prezent săptămâna trecută la Slatina, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a precizat că la nivel național numărul cooperativelor a crescut, ajungând la 1.771. Ministrul a vorbit despre Cooperativa Agricolă de la Curtici, care a reușit să facă trecerea la sistemul comunist la cel capitalist.

„Reținerea de a se asocia ține de fiecare om! Și eu am trăit șase ani în perioada comunistă, și îmi aduc aminte la Cezieni că erau toate câmpurile lucrate, erau plantații de piersici, de cireși, de căpșune, erau ferme care erau viabile. După ce s-a trecut de această formă de asociere nu a mai rămas absolut nimic, am pierdut ani să le refacem. Un exemplu de bune practici este Cooperativa Agricolă de la Curtici, care a rămas și după această perioadă, a făcut tranziția și a trecut la sistemul capitalist. De partea cealaltă, ceea ce am putut noi să facem, am făcut. Adică, avem o lege a cooperativelor, am dat facilități fiscale formelor asociative membrilor cooperatori pentru impozitul pe suprafață sau impozitul pe activele agricole. Pe finanțarea europeană am dat sprijin majorat grupurilor de producători, iar lucrul acesta s-a văzut, pentru că numărul cooperativelor a crescut până la 1.771. Aici trebuie să avem grijă și să nu fie cooperative doar de fațadă, pentru a obține aceste facilități și trebuie să fie operaționale”, a spus ministrul.

Chesnoiu a dat exemplul Spaniei, întreaga agricultură fiind controlată de 20 mari cooperative, care reprezintă o adevărată forță.

„Vă dau un exemplu, agricultura în Spania, în acest moment, este coordonată de 20 de cooperative la nivel național și funcționează foarte bine, sunt adevărați poli în agricultura lor”, a adăugat Chesnoiu.