Ministerul Mediului, în contextul războiului din Ucraina: „Din punct de vedere radioactiv, nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare”

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis vineri, 25 februarie, o informare publică privind monitorizarea radioactivității mediului, în contextul războiului din Ucraina. Autoritățile au precizat că nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare pentru factorii de mediu, dar se va intensifica monitorizarea radioactivității, în contextul în care rușii ar fi pus mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl.

„Având în vedere situația actuală pe plan internațional, respectiv războiul din Ucraina, din punct de vedere radioactiv nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare/atenționare pentru factorii de mediu urmăriți de Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului. Valorile înregistrate până în prezent se situează în tendința multianuală de variație a acestei luni și nu prezintă un risc pentru mediu sau populație. Precizăm că, au fost luate măsuri proactive de intensificare a monitorizării radioactivității mediului prin intermediul centrelor de gama spectrometrie. Valorile obținute fiind cele normale acestei perioade. Nu a fost pusă în evidență prezența de radionuclizi artificiali in mediu”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității de Mediu (RNSRM) funcționează cu 37 de stații de supraveghere a radioactivității mediului, laboratoare aflate în structura organizatorică și administrativă a agențiilor județene pentru protecția mediului, precum și cu 86 stații automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer. Datele stațiilor automate sunt disponibile online pe site-ul ANPM.

sursa foto: http://www.anpm.ro/radioactivitatea-mediului