FOTO. Ministrul Justiției, prezent la inaugurarea noului sediu al Judecătoriei Slatina. „Este o bijuterie arhitectonică”

Noul sediu al Judecătoriei Slatina a fost inaugurat astăzi, 31 octombrie, la eveniment fiind prezent și ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Proiectul a fost gândit de arhitectul slatinean Severică Mitrache, care a încercat să păstreze farmecul clădirii-monument istoric.

Ministrul Justiției a declarat că această clădire este o bijuterie arhitectonică.

„Astăzi, reușim să marcăm finalizarea unei clădiri pe care eu o  văd ca pe o bijuterie arhitectonică, cu foarte multe detalii atent bibilite de cei care s-au priceput să  reamenajeze această clădire. Vă asigur că aceste investiții în infrastructura instanțelor din România va continua. Este un demers început de ceva timp de ministerul Justiției, în partenriat cu Ministerul Dezvoltării, cu colegii de la CNI. (…)

Acest nou sediu de instanţă, în care au fost investite circa 16 milioane lei, nu ar fi fost realizabil fără muncă de echipă – fără o colaborare onestă si constructivă între autoritățile centrale și locale.
Exemple în acest sens există. Avem, din această lună, o nouă lege a pensiilor de serviciu pentru magistrați. A fost astfel bifat un jalon important din PNRR. Ministerul Justiţiei a reuşit să depăşească un moment critic, iar dupa multe runde de negociere cu toţi actorii implicaţi, am gasit o formă a legii care să fie agreata atât de către judecători si procurori, cât si de către Comisia europeană şi Curtea Constituţională. După data de 01 ianuarie 2024, data intrării în vigoare a legii, vom vedea impactul pe care aceasta îl va genera asupra carierelor judecătorilor şi procurorilor şi asupra sistemului judiciar în ansamblu ”, a spus ministrul Justiției, la Slatina.

Judecătoria Slatina va funcționa pe locul fostei Bănci Naționale a României, imobil ce a făcut obiectul investiției ,,Reparaţii capitale, amenajare, consolidare, restaurare şi extindere sediu Judecătoria Slatina” din cadrul Programului Naţional de consolidare a infrastructurii instanţelor de judecată aflate în municipii reşedinţă de judeţ, derulat prin Compania Naţională de Investiţii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Cel mai probabil activitatea judiciară în noua locație va începe din ianuarie 2024.

Vom reveni cu detalii…