Medic de la Spitalul de Psihiatrie Schitu: „România, locul I în Europa la tulburările depresive. Pandemia ne-a afectat emoțional foarte mult”. Semnele depresiei

Psihiatrul Mariana Marcu-Leancă (foto) de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci, județul Olt, a declarat în cadrul unei conferințe, ce a avut loc săptămâna trecută, fiind organizată de către Organizația Femeilor Social-Democrate (OFSD) Olt, că este un mit faptul că depresia afectează doar oamenii slabi, vulnerabili. Doctorul spune că oamenii puternici, cei cu aspirații, își epuizează resursele mentale și fizice și ajungă să facă depresie, mai ales că trăim vremuri tulburi.  

Medicul, care ocupă și funcția de directorul medical al Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci, spune că România se află pe primul loc în Europa la tulburările afective, tulburările depresive.

„România se află pe locul I la tulburări afective, depresive, din Europa. Pandemia ne-a afectat emoțional foarte mult pe toți. Din păcate, resursele noastre emoționale s-au cam epuizat. Pesimismul și viziunea negativă asupra a ceea ce se întâmplă ne au afectat și ne-au fragilizat, au slăbit încrederea în noi… Trebuie să fim optimiști, depresia ca și anxietatea sunt tulburări mentale care se vindecă. Este un mit faptul că depresia afectează oamenii slabi, oamenii vulnerabili. Din contră, depresia afectează oamenii puternici, oamenii care au aspirații care investesc în oameni, fără să-și dea seama încep să-și epuizeze resursele mentale, fizice, se vulnerabilizează, se fragilizează, ajung la deznădejde, își pierd speranța și, încetul cu încetul, se instalează depresia. Este blestemul celor puternici”, a spus psihiatrul oltean.

Doctorul a vorbit și despre semnele care indică prezența depresiei: lipsa plăcerii de a face lucruri, insomnii, stimă de sine scăzută, neimplicarea în acțiuni.

„Depresia este foarte strâns legată de anxietate. Anxietatea este firească, ca și tristețea. Un om fără tristețe este un om distrus emoțional. În momentul în care tristețea este permanentă, vorbim despre depresie. Depresia este însoțită de lipsa plăcerii de a mai face lucruri, urmată de insomnii, stimă de sine scăzută, de neimplicare în acțiuni, de randament scăzut al acțiunilor, și o multitudine de alte simptome”, a explicat doctorul Mariana Leancă.

Psihiatru de la Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci spune că depresia se poate vindeca, dacă pacientul primește ajutor de specialitate.

„Depresia fragilizează eul. Deși este o boală, o afecțiune, o tulburare a minții și a sufletului, este vindecabilă, deși trăim niște vremuri foarte grele de incertitudine, cu pandemia, acum cu războiul, vreau să vă spun că depresiile care au apărut în această perioadă sunt depresii active. Deși, pe vremuri, discutam despre depresie ca melancolie, în zilele noastre vorbim despre o depresie chimică, neuro-biologică, vorbim de neuro-transmițători. (…) nici la momentul actual nu se știu toate cauzele, nu se știe de ce femeia face mai frecvent depresie decât bărbatul. Nu se știe de ce anumite medicamente acționează pentru depresia la femei, și nu acționează la bărbați. Dacă sunt factori care declanșează depresia, de ce pe unii oameni îi afectează, iar pe alții nu. Depresia este împărțită în ușoară, medie sau severă, cu sau fără elemente psihotice. Tratamentul depresiei este unul aparent banal. Cu ajutorul psihologului, psihoterapeutului, medicului psihiatru, lucrurile se rezolvă. Nu trebuie să ne lăsăm copleșiți. Depresia se vindecă. Este însoțită de anxietate, de teamă, de incertitudine, de sentimente de vinovăție, stimă de sine scăzută. Femeia cere mai repede ajutor medicului decât bărbatul, este mai responsabilă, deși este mai vulnerabilă. Este mai ușor de tratat decât bărbații”, a conchis medicul Mariana Leancă.