FOTO. Cai din opt județe, la concursul „Încuratul cailor de Sân’ Toader” de la Brâncoveni

 Sărbătoare în comuna Brâncoveni, județul Olt, sâmbătă, 12 martie, unde zeci de cai au participat la cea de a XI-a ediție a concursului ecvestru „Încuratul cailor de Sân’ Toader”. După ce anul trecut concursul nu a fost organizat din cauza restricțiilor COVID, zeci de localnici au ajuns sâmbătă pe stadionul din Mărgheni, comuna Brâncoveni, pentru a admira exemplarele venite din mai multe colțuri ale țării, precum: Alba, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Vâlcea, Sibiu și Dolj, dar și din localitățile din Olt: Slătioara, Găneasa, Piatra-Olt, Osica, Fălcoiu, Șopârlița și Caracal. 

Concursul a început cu botezul cailor făcut de preotul comunei, toate trăsurile efectuând apoi o paradă prin sat.

Prezent la Brâncoveni sâmbătă dimineață, 12 martie, președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că va sprijini astfel de evenimente organizate în comunele județului, pentru ca tradiția să meargă mai departe.

„Am scăpat de pandemia de Coronavirus, am  revenit din nou la Brâncoveni, am ajuns la cea de a XI-a ediție. Ca de fiecare dată, împreună cu toată echipa PSD Olt, suntem alături de primarul localității, Ion Cheroiu, care a reușit să păstreze tradițiile localității. Astăzi, avem sărbători și la Osica Jos, tot Încurcatul Cailor, și mai sunt și alte evenimente la care vom participa în județul Olt. Așa cum am făcut până acum, prin Centrul Cultural al Județului Olt, instituție care cuprinde Ansamblul Profesionist Doina Oltului, Școala Populară de Arte și Meserii și Centrul Cultural, încercăm să fim prezenți în marea majoritate a localităților din județ, alături de primari, ajutându-i financiar sau cu specialiști, pentru a ducem mai departe tradițiile din Olt”, a spus Marius Oprescu, un bun cunoscător al locurilor.

Gazda concursului a fost primarul din comuna Brâncoveni, Ion Cheroiu, care a spus că se bucură că lucrurile au reintrat în normal și a putut să organizeze ediția din acest an.

„Suntem la cea de a XI-a ediție, am făcut o pauză de un an, având în vedere că în 2020 sărbătoarea a fost pe 7 martie, iar la câteva zile deja a venit pandemia. Este un lucru bun pentru noi, este o sărbătoare care păstrează la Brâncoveni tradițiile și obiceiurile locului. Ne bucurăm că la această ediție a participat și un concurent de la Alba-Iulia, ce este campion național. Vom da foarte multe premii, premiul pentru cel mai frumos cal și cea mai frumoasă caleașcă”, a spus Cheroiu.