Senatorul Liviu Voiculescu: Populația va plăti la energie și gaze un preț stabilit de stat. Gazele vor proveni exclusiv din producția internă

Pentru că tot mai mulți români se plâng de povara facturilor la gaze și energia electrică, Executivul va introduce de la 1 aprilie o nouă schemă de ajutor reglementând prețul.

Senatorul de Olt Liviu Voiculescu a precizat că populația va plăti un preț stabilit de stat, Mai mult de atât, gazele vor proveni exclusiv din producția internă.

„Este vorba despre prelungirea măsurii plafonării prețurilor la energie până la sfârșitul lunii martie, anul viitor. Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, timp de un an de zile, în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, consumatorii casnici de gaze și producătorii de energie termică pentru populație vor plăti un preț stabilit de stat. Gazele de care au nevoie furnizorii pentru consumatori vor proveni exclusiv din producția internă curentă și din gaz înmagazinat, iar facturile consumatorilor casnici vor depinde de nivelul prețului impus de stat producătorilor interni”, a spus senatorul de Olt Liviu Voiculescu, președintele PNL Olt.

Schema de ajutor prevede:

-pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, un preț de 0,68 lei/kw;

– pentru un consum cuprins între 100-300 kw, vor plăti 0,8 lei/kw;

-pentru gaz, prețul pentru gospodării va fi de 0,31 lei/kw.

-firmele cu capital românesc vor plăti un leu pe kw –energie electrică (TVA inclus) și 0,37 lei/kw pentru gaze (TVA inclus).