Senatorul Siminica Mirea: „Țara noastră nu își mai poate permite abandonarea amenajărilor hidrotehnice”

Senatorul Siminica Mirea a declarat luni, 14 martie, că s-a făcut un pas important pentru ca țara noastră să dețină mai multă energie electrică, în contextul în care piața energetică este tot mai afectată de conflictul militar din Ucraina.

Parlamentarul de Olt a precizat că țara noastră nu își mai permite abandonarea amenajărilor hidrotehnice în care s-au investit sute de milioane de euro, în condițiile în care prețurile au explodat.

„Astfel, în cursul zilei de ieri, alături de colegii mei social-democrați, am făcut un pas pentru ca România să dețină mai multă energie electrică. A fost dezbătut și votat în Senatul României proiectul legislativ, privind finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a unor hidrocentrale abandonate. De reținut este faptul că țara noastră nu își mai poate permite abandonarea amenajărilor hidrotehnice în care s-au investit sute de milioane de euro din bani publici, cu atât mai mult în actualul context, când deficitul de energie a făcut ca prețurile să explodeze.

Mai exact, proiectul nostru prevede scoaterea din zona ariilor protejate a amenajărilor hidrotehnice și asigurarea unei distanțe de protecție de 100 de metri între acestea, rezolvând totodată reluarea investițiilor majore (Răstolița și Valea Jiului-hidrocentralele Bumbești și Dumitra). Ca rezultat, prin finalizarea construcțiilor acestor hidrocentrale, peste 300.000 de locuințe ar putea fi alimentate, tot timpul, cu energie electrică”, a declarat senatorul social-democrat.