2.400 de angajați de la TMK-ARTROM, fără salarii. Sindicalist: „Blocarea va duce la suspendarea activității multor clienți din Europa, pentru care TMK-ARTROM este furnizor unic”

Societatea TMK ARTROM este grav afectată de sancțiunile economice impuse Rusiei, iar 2.400 de angajați nu și-au primit salariile. TMK ARTROM se află pe lista societăților ce apăreau, la începutul lunii martie, cu acționariat rusesc, iar fabrica nu a putut să le vireze oamenilor banii, conturile fiind blocate.

Președintele Cartel ALFA, Uniunea Sindicală Teritorială Filiala Olt, Cristel Ioțu, a precizat că sunt afectați atât salariații din Slatina, cât și cei din Reșița. Mai mult de atât, sindicalistul spune că autoritățile nu au verificat datele privind originea celor care dețin această societate.

„Pe fondul războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse societăților comerciale cu beneficiari acționari finali (UBO) din Rusia (cuprinși în listele de sancțiuni) la data de 10 martie 2022, conturile bancare deținute de către societatea TMK ARTROM, a următoarele unități bancare BCR, Unicredit (conturole din Romania, Italia și SUA), Raiffesen, BRD, și I.N.G., au fost blocate la ordinul băncilor mamă din Uniunea Europeana, astfel ca la data de 15 martie 2022, unitatea TMK ARTROM S.A. cu puncte de lucru în Slatina, județul Olt, și Reșița, județul Caras-Severin, a fost în imposibilitatea de a plăti salariile angajaților români care lucrează în aceste unități și orice alte plăți. Graba unităților bancare de a impune sancțiuni fără a se efectua un minim de verificări cu privire la patronatul existent, precum și lentoarea autorităților române în a debloca accesul la fondurile pe capitolul de cheltuieli de salarizare au determinat întârzierea plăților salariilor către 2.400 de angajați”, se arată într-un comunicat de presă semnat de președintele Filialei Olt a Cartel Alfa, Cristel Ioțu.

Sindicaliștii spun că blocarea conturilor este abuzivă, pentru că acțiunile rușilor au fost transferate către o companie din Cipru, care ar deține grupul TMK.

„La data includerii sale în lista de sancțiuni (10.03.2022), ultimul Beneficiar(UBO) de la TMK-ARTROM transferase deja acțiunile sale din compania TMK-Steel Holdings din Cipru (cea care deține grupul TMK) în data de 03.03.2022 către persoane nesancționate, demisionând și din calitățile sale de administrator. Ca urmare, TMK ARTROM S.A., ieșea din aria societăților pentru care au fost impuse sancțiunile, astfel ca la data de 10 martie 2022, blocarea conturilor de către băncile cu care lucrează TMK ARTROM S.A., în opinia noastră, a fost cel puțin abuzivă, punând în pericol soarta atâta societății comerciale, precum și a celor 2.400 de angajați pe care îi reprezentăm. Cu privire la deblocarea acestei crize, au fost purtate discuții atât la nivel național cât și la nivel european cu factorii de decizie, pentru întârzierea unei decizi temporare sau finale invocându-se aspecte birocratice. Este de menționat ca TMK-ARTROM a pus la dispoziția băncilor și autorităților documente preliminare care atestă faptul ca beneficiarul final aflat sub sancțiuni ieșise din grup încă din data de 3 martie 2022, ca documentele relevante au fost depuse în termenul legal la Registrul Comerțului din Cipru și ca procedura de înregistrare din Republica Cipru își urmează cursul legal și cer timp pentru a fi emise (fără însă a afecta data intrării în vigoare a transferului de proprietate din 3 martie)”, a adăugat sindicalistul.

Sindicaliștii atrag atenția că blocarea activității TMK-ARTROM va duce la suspendarea activității multor clienți din Europa, pentru care compania este furnizor unic. Totodată, aceștia amenință cu acțiuni de protest.

„Blocarea activității TMK-ARTROM, pe lângă daunele grave sociale și economice aduse societății si salariaților, va duce la suspendarea activități multor clienți din Europa din industria de automobile, energetică și construcții de mașini, pentru care TMK-ARTROM este furnizor unic. Menționăm, de exemplu, situația societății Automobile Dacia Pitești. Atragem atenția că astfel de acțiuni nu fac decât să afecteze în mod direct economia românească și implicit siguranța socială a angajaților români ai societății TMK ARTROM S.A., fapt pentru care solicitam factorilor de decizie politica să acționeze pentru deblocarea situației create, în regim de urgență, în caz contrar vom fi nevoiți să procedam la acțiuni de protest atât la nivel local cât și la nivel național”, au mai transmis sindicaliștii.

sursa foto: facebook TMK-ARTROM