Bebeluș, mort la Maternitatea Spitalului Slatina. Mama: „Vreau să aflu cine este vinovat, vreau să știu exact ce s-a întâmplat”

Un bebeluș a murit duminică, 13 martie, la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Slatina, județul Olt, la doar șase zile după ce a fost născut. Familia micuțului este sfâșiată de durere și vrea să afle cine a greșit și de ce băiețelul s-a prăpădit, mai ales că sarcina a decurs fără probleme, nu au fost semnalate afecțiuni ale fătului pe parcursul monitorizării, iar greutatea la naștere a fost de peste trei kilograme. Micuțul a fost înmormântat marți, 15 martie, în cimitirul din comuna Pleșoiu, județul Olt.

Mama bebelușului, Ionela Daniela Moraru (30 de ani), din Slatina, povestește cu lacrimi în ochi cum s-au derulat evenimentele dramatice, de la nașterea prin cezariană, din 7 martie, și până la decesul copilului, din 13 martie. Femeia spune că medicii au încercat să-l transfere, însă nu au fost găsite locuri libere nici la spitale din București, și nici la Craiova.

Pe 28 februarie, am fost chemată la control de către doctorul Adam, sarcina fiind monitorizată de la început de dumnealui. Mi-a spus că pe 7 martie o să fac 39 de săptămâni și că o să rămân programată pentru cezariană, deși eu nu aveam niciun semn de naștere, nimic. Pe 7 martie, am mers dimineață la spital, mi s-a făcut cezariană, în jurul orei 9.30. Copilul a fost scos, a plâns de trei ori și a fost preluat de medicul neonatolog, atunci a mai plâns, dar s-a înecat și s-a făcut vânăt, i s-a pus masca de oxigen și s-a cerut incubatorul. Copilul a primit nota 7 la naștere. Doctorul ne-a asigurat că totul este bine, doar că bebelușul se adaptează mai greu, acestea sunt cuvintele pe care i le-a spus soțului. După ce am ieșit din Terapie și am coborât la copil, neonatologul mi-a spus că este un bebeluș care se adaptează mai greu și m-a întrebat dacă am avut vreo problemă pe parcursul operației de cezariană. M-a întrebat de ce am venit la cezariană programată, eu i-am spus că decizia nu mi-a aparținut, ci doctorul m-a chemat, pentru că aș fi avut 39 de săptămâni. Neonatologul mi-a spus că bebelușul este evaluat la 37 de săptămâni și că el intră în categoria de prematuri, avea greutate, s-a născut cu 3.070 grame,  dar nu și vârsta de gestație. Mi-au spus că este un copil cu risc, iar eu am rămas șocată, a spus mama copilului.

Pe parcurs, starea bebelușului s-a deteriorat, iar mama spune că medicii i-au făcut transfuzii de sânge, în încercarea de a-l salva. Deși s-a cerut transferul, nicio maternitate de rang superior din București și Craiova nu a avut locuri libere.

„Joi seara, ne-au spus că micuțul are edeme la cap și că are nevoie de transfuzie de sânge cu plasmă, mi-am dat acordul. Duminică, în a șasea zi, când am coborât la el, neonatologul mi-a spus că analizele copilului sunt foarte proaste, că are nevoie de o nouă transfuzie de sânge, din nou mi-am dat acordul pentru transfuzie. Apoi mi-a spus că a cerut transferul la patru spitale din Capitală și în Craiova dar, din păcate, niciunul nu are liber. În cazul în care starea i se înrăutățește, și găsește un loc liber, o să l transfere. Duminică seara, m-au chemat și mi-au spus că Spitalul Cantacuzino a dat accept și că se fac procedurile de transfer. A venit SMURD-ul în curtea spitalului ….Soțul meu era jos și m-a sunat și mi-a spus că ambulanța a plecat fără copil. M-a chemat neonatologul și mi-a spus că situația este foarte rea și că nu au putut să-l transfere și că a intrat în stop cardio-respirator și l resuscitau…că a făcut hemoragii și că îl vor pierde…”, a adăugat mama.

Mama nu înțelege cum bebelușul ei a murit și așteaptă explicații de la medicii care l-au avut în grijă. A depus o plângere la Spitalul Slatina și se va adresa și Colegiului Medicilor Olt, pentru ca acest caz să fie investigat.

„Eu cred că s-a greșit la cezariană, pentru că micuțul s-a înecat…Am tot întrebat ce diagnostic are copilul și mi s-a spus că nu se adaptează bine…eu nu înțeleg ce diagnostic este acesta. Avem autopsia lui, am făcut o reclamație la spital, a fost soacra mea și la Colegiul Medicilor, au zis că ne vor suna să depunem declarații, dar nu m-a sunat nimeni până acum. Ginecologul a trecut în fișă că eu am venit cu travaliu, este fals, nu am venit cu niciun travaliu, m-a chemat la cezariană programată, că sunt la termen. Vreau să aflu cine este vinovat, vreau să aflu exact ce s-a întâmplat. Doctorul nu recunoaște că eu am avut doar 37 de săptămâni, ne spune că am fost la termen, neonatologul scrie în foaie 37 de săptămâni. O să merg mai departe, vreau să se afle adevărul, doar că marți l-am îngropat, nici nu ne revenim din șoc. Nu am avut timp să strângem documentele”, a conchis mama bebelușului.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Slatina au precizat că este o anchetă în curs de desfășurare cu privire la decesul non-născutului și că se așteaptă noi date medicale, în urma probelor prelevate.