Laboratorul DSVSA Olt va fi dotat cu aparatură modernă. Crește capacitatea pentru determinarea reziduurilor de pesticide din fructe și legume

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va investi peste cinci milioane de euro pentru achiziționarea unor echipamente de ultimă generație menite să mărească capacitatea analitică în privința determinării reziduurilor de pesticide din fructe și legume. Astfel, Laboratoarele Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Constanța, Suceava. București, Olt și Ialomița vor fi dotate cu echipamente moderne, timpul pentru eliberarea buletinelor de analiză scăzând la 24 de ore.

În cadrul Laboratorului DSVSA Olt se fac analize privind reziduurile de pesticide din fructe și legume, însă acesta nu a mai fost dotat din 2008-2009. Un buletin de analiză este emis acum în trei-patru zile, iar investiția în tehnologii de ultimă generație va face ca acest timp să scadă până la 24 de ore.

„Prin investițiile în echipamente performante și metode de analiză, se va întări capacitatea analitică actuală, se va reduce timpul de eliberare al buletinelor de analiză la 24 de ore, ceea ce va crește viteza de reacție a serviciilor veterinare și, implicit, gradul de protecție al sănătății consumatorilor. În acest moment, determinarea reziduurilor de pesticide din produse alimentare de origine nonanimală se efectuează în cadrul a 3 laboratoare sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor ce aparțin Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din București, Constanța și Olt. Echipamentele de laborator utilizate, cu excepția celor din Constanța, au fost achiziționate în perioada 2008-2009. Capacitatea analitică actuală a laboratoarelor din rețeaua ANSVSA, pentru aceste determinări, face ca timpul de eliberare a buletinelor de analiză să fie de 3-4 zile”, au transmis reprezentanții ANSVSA.