Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au fost marți, 26 aprilie, la Kiev, unde au avut o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Din delegația României a mai făcut parte și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
„Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară.
L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale.
Comunitatea română din Ucraina și cea ucraineană din România sunt veritabile punți de legătură între societățile noastre. Etnicii români sunt buni cetățeni ai Ucrainei. Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică.
Totodată, am transmis președintelui Zelenski că sprijinim aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și l-am felicitat pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de socializare.
De cealaltă parte, Marcel Ciolacu a precizat că a mers la Irpin și Borodianka să vadă distrugerile comise de armata rusă.
„Am fost, în a treia zi de Paște, în Ucraina pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor, din care fac parte și numeroși etnici români, un popor greu încercat, care nu a cunoscut liniștea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinității. Am avut convorbiri cu președintele Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk. Mai mult, am fost să văd, la Irpin și Borodianka, distrugerile comise de armata rusă.
În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, am transmis două mesaje majore:
- România vrea să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, să ne implicăm activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii.
- Am susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare”, a transmis Ciolacu.