Procurorul Sorin Lia, candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Lia, a fost ales prin vot joi, 28 aprilie, candidat la funcția de membru al  Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a reprezenta parchetele de pe lângă judecătorii.

Alegerea membrilor în viitorul CSM este programată pentru 22 iunie, Consiliul fiind alcătuit din cinci membri, după cum urmează: unul de la parchetele pe le lângă judecătorii, doi de la parchetele de pe lângă tribunale și câte unul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sorin Lia este absolvent al Academiei de Poliție București, promoția 2004, iar în perioada 2011- 2018 a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, din 2018 fiind prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia. Acesta are grad profesional de procuror de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„În ultimii ani am asistat cu toții la un asalt continuu împotriva justiției, campanii mass media împotriva judecătorilor și procurorilor, cu scopul de a denatura activitatea desfășurată în special în dosarele penale și a se putea influența astfel soluționarea acestor dosare. Am asistat, și asistăm și în prezent, la duelul interpretărilor legislative conforme sau neconforme dreptului comunitar ori Constituției și am trăit momente care, la un moment dat, ni s-ar fi părut inimaginabile”, arată procurorul Sorin Lia, în proiectul său de candidat pentru funcţia de membru al CSM.

În anul 2018, Sorin Lia a înființat o asociație a procurorilor, Inițiativa pentru Justiție, care a reunit membri procurori și membri de onoare judecători.

Procurorul șef al Parchetului Corabia își propune să apere independența procurorilor și a statului acestora de magistrați, să întărească rolul Consiliului Superior al Magistraturii, dar și să crească capacitatea administrativă a sistemului judiciar.

sursa foto: facebook Lia Sorin