Directorul unei școli din Balș, demis, după ce Ministerul Educației a recorectat lucrările. Nota, mai mică decât a stabilit comisia de concurs de la ISJ Olt

Scandalul privind concursul pentru posturile vacante de directori, ce a fost organizat de ISJ Olt, în acest an, nu s-a încheiat. Directorul Școlii nr. 1 Balș, Dorinel Bogeanu, a fost demis la trei săptămâni după ce a primit decizie de numire pe post. Practic, candidatul a avut 64 de puncte, iar pe borderoul de notare au fost trecute 70 de puncte. Cazul nu ar fi singular, fiind descoperite astfel de diferențe și în alte lucrări. 

În urma unor reclamații, Ministerul Educației a solicitat ISJ Olt transmiterea lucrărilor de examen, pentru recorectare. Testele grilă ale candidaților ce au obținut note de peste 7 au fost scanate și expediate la Ministerul Educației. Astfel, în urma recorectării, s-a constatat că nota obținută la testul grilă de către profesorul Dorinel Bogeanu, care a candidat pentru postul de director al Școlii nr. 1 Balș, este mai mică decât nota scrisă de comisie în borderoul de notare.

În urma acestei constatări, Inspectoratul Școlar Județean Olt l-a demis pe directorul Bogeanu ce își preluase postul pe 18 aprilie, numind-o în fruntea instituției pe educatoarea Butoi, cadrul didactic din afara unității de învățământ din Balș. Concret, directorul a fost demis la aproape trei săptămâni după ce a trecut concursul.

Profesorul Bogeanu spune că nu înțelege de ce a fost pedepsit, pentru că eroarea nu-i aparține.

„Mi s-a spus că, în urma unei reclamații de la Școala 3 (n.red. Școala nr. 3 Slatina), au fost recorectate toate lucrările și că la mine s-a constatat că a fost punctajul mai mic cu 60 de sutimi, este tot ce știu și eu. Eu nu am nicio vină și mi s-a părut că tot eu am fost pedepsit pentru ceva ce nu am făcut. Eu am fost prezent la concurs, comisia a validat, am dat interviul, l-am luat, am fost numit, eu ce să zic… Mi s-a spus că lucrările au fost recalculate de către minister. Nu aș fi fost singurul în această situație, că au mai fost cazuri, dar au spus că nu au afectat rezultatul concursului, în sensul că ceilalți nu au fost numiți pe post, nu s-au prezentat, ori nu au luat concursul, proba de interviu. Cele 60 de sutimi au făcut diferența, pentru că eu am avut nota 7 și am rămas la 6.40, nu am avut contracandidat. Nu a fost decizia mea, eu m-am resemnat, nu am nicio problemă. Am cerut să mi văd și eu lucrarea ca să mă conving, mi s-a spus că nu se poate. Nu s-a ținut cont că am câștigat două proiecte europene, unul în valoare de șapte miliarde, un alt proiect pentru reducerea abandonului școlar, în valoare de 10 miliarde, trebuie să se aplice de la 1 septembrie”, a spus profesorul Bogeanu.

Numirea ca director a unui cadru didactic din afara unității de învățământ a aprins spiritele și la Școala nr.1 Balș. Dascălii au scris o petiție prin care cer să fie numit director din școală.

Caz similar ar fi și la Școala nr. 3 Slatina

Cazul profesorului Bogeanu de la Școala nr. 1 Balș nu este singular, pentru că ar mai exista suspiciuni și în cazul altor candidați pentru care există diferențe în punctajul obținut efectiv la testul grilă și cel scris de către comisia de evaluare în borderoul de notare.
Potrivit unor surse, în alte 14-15 lucrări ar fi fost descoperite astfel de diferențe, între punctajul obținut efectiv de către candidat și cel din borderoul de notare de la proba scrisă.

Potrivit unor documente pe care le-am primit, pe care momentan nu le vom publica pentru a proteja datele cu caracter personal, actualul director de la Școala nr. 3 Slatina, Denisa Maican, ar fi obținut la testul grilă doar 76 de puncte și nu 92 așa cum este trecut în borderoul de notare.

Profesorul Denisa Maican a spus că lucrările au fost corectate în fața a cinci persoane.

„Când s-a făcut corectarea la grilă, erau cinci oameni, s-a corectat în fața a cinci oameni, s-a comunicat rezultatul, s-au semnat de către toți cei cinci oameni. Aceasta a fost nota, 9,2, s-a făcut circoteca unora, că așa le place unora să facă circ, s-a dat răspuns de către minister, eu mai mult de atât nu știu, eu știu că am 9,2 la grilă. Să se ia și interviurile să se facă publice. Pe mine nu m-a informat nimeni că ar fi diferențe între punctaje. S-a primit de către școală un răspuns de la minister în care totul este ok. S-au făcut memorii, s-au făcut verificări, s-a primit răspuns oficial. În privința interviului, să se facă public, pentru ambele persoane”, a spus actualul director de la Școala nr. 3 Slatina, Denisa Maican.

Zeci de părinți ai unor elevi de la Școala nr. 3 Slatina au protestat, la finalul lunii martie, în fața Inspectoratului Școlar Județean Olt, solicitând examinarea mai multor înregistrări video din timpul concursului privind postul de director, mai exact din timpul probei de verificare a competențelor digitale. În urma concursului pentru postul de director, profesoara Denisa Maican a preluat conducerea Școlii nr. 3 Slatina, înlocuind-o pe profesoara de Limba și Literatura Română, Cristina Nicu, cea care a condus unitatea de învățământ în ultimii 11 ani. Potrivit rezultatelor finale afișate de ISJ Olt, profesoara Denisa Maican a obținut nota 8,60, iar profesoara Cristina Nicu 8,45

Șeful ISJ Olt, Adelin Bărbulete, nu a putut fi contactat, iar inspectorul școlar adjunct, profesorul Victor Iacobescu, nu a dorit să comenteze situația. În cazul în care ISJ Olt va trimite un punct oficial despre aceste situații, îl vom face public.