Emoții pentru 14 pompieri. Inspectorul șef, Adrian Tănase: Reprezintă un nou corp în cadrul ISU Olt

Emoții pentru 14 pompieri din cadrul ISU Olt care au depus luni, 23 mai, jurământul militar. În prezența rudelor, tinerii pompieri au urmat ceremonialul militar, iar doi preoți au oficiat o slujbă religioasă.

Potrivit inspectorului șef al ISU Olt, colonelul Adrian Tănase, pompierii au până în 25 de ani, au avut o primă etapă de pregătire de trei săptămâni și reprezintă prima serie de soldați profesioniști. Ei formează un nou corp în cadrul ISU Olt.

„Am organizat astăzi, 23 mai, ceremonialul de depunere a jurământului militar pentru un număr de 14 soldați profesioniști, care au completat rândurile pompierilor. Sunt un nou corp în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, au avut o perioadă de pregătire de trei săptămâni, este prima etapă, partea teoretică militară, și urmează a doua etapă, de nouă săptămâni, unde intră în partea de specialitate. De acum sunt angajați ai ISU «Matei Basarab» al județului Olt, cei mai tineri angajați, împrospătează rândurile colegilor, au până în 25 de ani și le urez succes în activitate și activitate cât mai lungă, cu cât mai multe misiuni cu succes terminate. Sunt împărțiți la Detașamentul de Pompieri Slatina – 12 și patru la Garda de Intervenție Stoenești, acolo au fost opțiunile si locurile pentru care ei au dat examene. În total, avem 16 soldați profesioniști, toți servanți. La ISU Olt sunt în total în jurul cifrei a 740 de cadre, undeva o proporție de 90 la sută încadrare, deci am mai avea nevoie de personal”, a spus inspectorul șef, colonelul Adrian Tănase.

Prezent la ceremonialul militar și religios, prefectul de Olt, Florin Homorean, a precizat că intervențiile pompierilor olteni sunt apreciate.

„Mă adresez, în primul rând, soldaților gradați care au depus jurământul astăzi. Ați jurat credință țării, ați jurat că vă veți pune viața drept garanție acestui jurământ, este un moment de onoare, dar și de responsabilitate pentru dumneavoastră. Onoare pentru că vă alăturați unui corp, unei arme, în care populația are mare încredere, sunt profesioniști care nu au comentat să își pună viața în pericol, în realizarea unei misiuni deosebite – salvarea concetățenilor. Misiunile pompierilor olteni au fost și sunt apreciate de către cetățenii județului, iar profesionalismul și dedicația dumneavoastră au câștigat încredere deplină în rândul lor și, deopotrivă, în rândul autorităților. Este un moment care va rămâne, sunt sigur, nu doar în memoria dumneavoastră, a celor care astăzi ați jurat credință țării, dar și în memoria Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt. Sunt sigur că vă veți face datoria după ce veți finaliza această perioadă de instruire, astfel încât capacitatea ISU să crească, să fim în măsură să asigurăm intervenții și misiuni la nevoile și solicitările societății civile. Vă felicit pentru jurământ și vă urez succes în continuare, a spus prefectul de Olt.

Pompierul Valentin Marian Găină s-a arătat emoționat la depunerea jurământului. Tânărul a precizat că a ales această meserie pentru că i-a plăcut foarte mult.

„Am ales meseria de pompier pentru că mi-a plăcut mereu și văd o prioritate salvarea vieților decât cea personală. Momentul de astăzi …nu am cuvinte să îl descriu, a fost ceva foarte emoționant, și va rămâne în memoria noastră cred că pentru totdeauna”, a spus tânărul pompier.

La ceremonialul militar și religios, organizat în curtea ISU Olt din Slatina, au mai participat subprefectul Ana-Maria Ciaușu, vicepreședintele CJ Olt, Virgil Delureanu, șeful IPJ Olt, Ionuț Ilinca, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, Emanuel Botan, și viceprimarul Slatinei, Alexandru Berechet.