Ion Păunel: Comercianții să nu mai practice adaosuri și de 300 la sută. Dacă iau roșiile cu 1,5 lei, să vândă și ei cu 2,5 lei

Roșiile se vând în Piața Zahana din Slatina cu prețuri cuprinse între 4 și 8 lei pentru un kilogram, în funcție de calibru și calitate, deși legumicultorii spun că, de la poarta fermei, tomatele pleacă și cu un leu. Fermierii le cer comercianților să nu mai practice adaosuri mari, chiar și de 300 la sută, pentru că li se vor strica roșiile în solarii. Practic, la poarta fermei prețul roșiilor s-a prăbușit, însă consumatorii le găsesc în piețe tot la prețuri mari.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli, Ion Păunel, a precizat că, în această perioadă, recolta de roșii este mult mai mare decât cererea.

„De 30 de ani se întâmplă acest fenomen, tomatele extratimpurii și timpurii sunt cunoscute pentru precocitate și atunci când vin căldurile foarte mari ele se maturează și mai repede, mai ales că sunt pe final de ciclu. Ele s-au copt forțat, s-au copt mai multe tomate decât poate înghiți piața. Tomatele timpurii și extratimpurii, când vine căldura mai mare peste 30 de grade, se coc și mai devreme, de aici intervine și supraproducția. Ele nu mai sunt nici așa de calitate, în sensul că mai sunt verzi la cotor, se mai crapă, se mai înmoaie, au un calibru mai mic. Cantitatea obținută, zilele acestea, este mult mai mare decât cererea. În același timp, acum încep să se coacă și tomatele cu creștere nedeterminată, încep primele recoltări. Aceste tomate sunt cultivate de peste 70 la sută dintre producătorii de legume din spații protejate de legume”, a spus Ion Păunel.

Fermierul de la Pleșoiu le cere comercianților să practice adaosuri mult mai mici, pentru că numai așa se deblochează piața, iar roșiile nu se vor strica în solarii. De la poarta fermei, roșiile pleacă și cu un leu pe kilogram, iar în piețe sare de patru-cinci lei.

„Prețul era și la un leu kilogramul, tomata de a doua de care am vorbit. Tomata olandeză se vindea undeva la 1,8 lei și 2 lei, în piețele de gros se mai ținea la un preț de 2,5 lei. Tomata olandeză în matca este 2,25 de bani kilogramul, iar castravetele un leu, 1,2 lei, este puțin mai scump castravetele de industrie, cel mic, castravetele de borcan, care este cerut de fabrici. Unii dintre consumatori vor de acum castraveți mici, pentru că își pun de acum la borcan, că nu știu ce se întâmplă. Dacă se menține în continuare prețul roșiilor de acum, între 1,5-2,5 lei la producător, înseamnă neacoperirea costurilor. Roșia care se vinde cu 1 leu, 1,5 lei nu cred că o regăsim în piață cu 7-8 lei. Când scade prețul la producători, ar fi bine ca acești oameni care ne ajută pe noi, că sunt samsari, comercianți, să nu mai practice adaosuri comerciale de sută la sută sau 300 la sută. Iau kilogramul de roșii cu 1,5 lei, să vândă și ei cu 2,5 lei, află omul că s-a ieftinit roșia, se deblochează piața și ne ajută și pe noi și pe consumator. Se practică în continuare prețuri mari în piețe, apare această anomalie, omul întreabă, scrie pe facebook, unde naiba este un leu, 1,5 lei, dacă la mine în piață este 5 lei, 7 lei. Aici este o problemă! Nu se întâmplă acest fenomen din cauza Programului Tomata, nu are nicio legătură. Castravetele nu este în program și de ce este ieftin și nu se vinde!? Cei care au făcut tomate în solarii încălzite, prețul a fost foarte mare, au reușit să scoată și un mic profit. Noi, momentan, avem și noi costuri între 3-4 lei pe kilogramul de roșii, dacă vindem cu 1,5 lei- 1,8 lei, s-ar putea să nu ne acoperim nici costurile. Din acest motiv, cei 3.000 de euro pot compensa mai multe lucruri și pierderea de produse și de bani și costurile suplimentare cu energia, a adăugat Ion Păunel.

sursa foto: madr.ro