Prefectul de Olt, Florin Homorean, a avut marți, 7 iunie, o întâlnire cu sindicaliștii de la TMK Artrom, încercându-se deblocarea situației. Sindicaliștii au anunțat, săptămâna trecută, noi acțiuni de protest, pe 9 iunie, în Piața Victorie din Capitală, unde vor participa peste 300 de angajații ai societății din Slatina.
Astfel, Homorean a precizat că un proiect de Ordonanță de Urgență va fi pe agenda Executivului, zilele acestea, și vizează deblocarea situației de la TMK Artrom Slatina, ce are din nou conturile blocate, din cauza sancțiunilor europene impuse Rusiei.
„Din acest considerent am decis să mă implic, atât și așa cum îmi permite funcția de prefect al județului Olt, în soluționarea crizei cu care se confruntă societatea TMK ARTROM și care se răsfrânge asupra celor 2400 de salariați ai săi. Discuțiile repetate purtate la nivel de Guvern, insistențele pentru deblocarea situației, eforturile pentru identificarea unor soluții, toate aceste demersuri au avut ca scop emiterea unui act normativ care să restabilească echilibrul financiar al societății. Mi-am asumat cu responsabilitate rolul de intermediar între Guvern și reprezentanții TMK, rol în care m-am regăsit și astăzi în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții TMK (conducere și lideri sindicali) cărora le-am oferit asigurări în ceea ce privește sprijinul guvernamental pentru rezolvarea crizei. Asigurările oferite sunt justificate de înscrierea pe lista actelor normative incluse pe agenda ședinței de guvern care va avea loc în aceste zile, a unui proiect de Ordonanță de Urgență care vizează societățile ale căror fonduri și/sau resurse economice sunt înghețate pe fondul sancțiunilor europene la adresa Rusiei, pe lista acestora înscriindu-se și SC TMK ARTROM”, a spus prefectul de Olt.
Homorean a mai spus că asupra societății va fi instituit un sistem de supraveghere care să asigure respectarea de către TMK Artrom a sancțiunilor internaționale.
„Conform proiectului ordonanței, societățile în cauză pot solicita autorității competente instituirea provizorie a unui sistem de supraveghere care să asigure respectarea de către persoana juridică a sancțiunilor internaționale. Este un prim pas, o primă soluție care va fi adoptată de Guvern pentru redresarea financiară a societății TMK, dar care va reuși cu certitudine să repună activitatea societății și siguranța celor peste 2000 de salariați pe făgașul normal”, a adăugat Homorean.
TMK-ARTROM se confruntă cu mari probleme, după ce conturile i-au fost blocate, în contextul conflictului din Ucraina. Astfel, 2.400 de angajați, atât de la Slatina, cât și de la Reșița, și-au primit salariile cu o întârziere de aproape două săptămâni, conturile TMK-Artrom fiind blocate, societatea având la începutul lunii martie acționariat rusesc.
ANAF a decis, pe 11 aprilie, acordarea unor derogări pentru compania TMK-ARTROM, pentru o perioadă de 60 de zile, ce au permis continuarea activității fără alte blocaje. Această derogare expiră, iar compania va avea din nou conturile blocate.
sursa foto: facebook Florin Homorean