Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, despre Programul „Anghel Saligny”: „Localitățile sub 2.000 de locuitori sunt și ele eligibile pentru canalizare”

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat luni, 20 iunie, că își dorește ca proiectelor depuse prin Programul Național de Redresare și Reziliență să fie cât mai repede demarate, mai ales că, potrivit legislației, până la finalul anului 2023 contractele de execuție ar trebui să fie semnate. Totodată, lucrurile ar trebui să se miște și în cazul proiectelor ce au fost depuse de primarii din județ pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, unde au devenit eligibile pentru canalizare inclusiv localitățile cu o populație mai mică de 2.000 de locuitori.

„Sperăm ca PNRR să fie operabil, în ceea ce ne privește, am depus niște proiecte, pe anvelopare, sunt cinci proiecte. Până acum lucrurile nu s-au mișcat, le-am depus, s-a închis sesiunea și atât. Nu ne-au spus nimic… termenul este foarte strâns, acolo sunt indicatori importanți. Până la finalul anului 2023 trebuie să ai contractul de execuție semnat, asta înseamnă că specialiștii de la Fonduri Europene să ne dea răspunsul pe cele cinci proiecte, dacă sunt eligibile, noi să le scoatem pe toate la licitație și să finalizăm cu tot cu contestații, să semnăm contractul până la finalul anului viitor”, a spus Oprescu.

Cât despre Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Oprescu își dorește ca totul să meargă cât mai repede, mai ales că au fost clarificate unele lucruri. De exemplu, localitățile ce au sub 2.000 de locuitori sunt eligibile pentru rețeaua de canalizare. Cert este primăriile vor afla în următoarea lună dacă proiectele lor sunt eligibile.

„Termenul este la fel de strâns pe Anghel Saligny, în perioada următoare, în maximum o lună, lista cu localitățile din județul Olt va fi publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării. În cadrul Coaliției, nu s-au înțeles de la început pe indicatorii după care se alocă sumele către județe, ele au suferit modificări de a lungul timpului… trei partide, fiecare încearcă să stabilească indicatorii după cum îi convine mai bine. S-au finalizat aceste lucruri, în cadrul Ministerului au avut loc niște modificări, în sensul că s-au pus limite superioare, astfel încât să nu treacă proiecte foarte mari, ca să ajungă banii pentru cât mai multe localități. Localitățile sub 2.000 de locuitori sunt și ele eligibile pentru canalizare. În perioada următoare, au început evaluările, vedem exact cum se încadrează fiecare localitate și în cel mult o lună va fi lista finală”, a spus șeful forului județean.