Oltul și alte județe, sub cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină

Meteorologii au emis marți, 5 iulie, noi avertizări de ploi torențiale și vijelii ce sunt valabile pe 5 și 6 iulie. Totodată, astăzi, partea de sud a țării se află sub o avertizare cod galben de caniculă, temperaturile urcând până la 36 de grade Celsius, în timp ce județele Caraș-Șeverin, Timișoara, Arad, Bihor și Satu Mare se află sub cod portocaliu de căldură.

Agenția Națională de Meteorologie a emis și un codul galben, valabil în intervalul 5 iulie, ora 12.00-6 iulie, ora 20.00, pentru sud-vest și în zona montană, de instabilitate atmosferică (potrivit hărții).

Meteorologii spun că se vor fi ploi torențiale, vijelii și grindină.

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, astăzi (5 iulie) în sud-vest, în zona montană și submontană, iar la noapte (5/6 iulie) și mâine (6 iulie) treptat și în vest, centru, nord, nord-est și sud. Vor fi averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp”, arată meteorologii.

Totodată, pentru Oltenia, nordul Munteniei și Carpații Meridionali a fost emis un cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii, valabil de astăzi, de la ora 14.00 până mâine, 6 iulie, ora 10.00 (potrivit hărții).

„În după-amiaza zilei de astăzi (5 iulie), local în Oltenia, în nordul Munteniei și în Carpații Meridionali, apoi și în Banat, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70…80 km/h și izolat 90 km/h) și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și pe arii restrânse 50…60 l/m”, au mai arată meteorologii.