OFICIAL. ALRO suspendă producția de alumină. 500 de angajați urmează să fie dați afară de la fabrica din Tulcea

Din cauza prețurilor prohibitive la energie electrică și gaze naturale, Alro Slatina va suspenda temporar producția de alumină din fabrica de la Tulcea, începând cu 1 august. Astfel, 500 de angajați de la Tulcea urmează să fie disponibilizați.

Conducerea companiei a propus pentru aprobarea Adunării Generale a Acționarilor, care va avea loc în data de 29 iulie 2022, suspendarea temporară a operațiunilor de producție de alumină ale ALUM, începând cu data de 1 august 2022 pentru o perioadă estimată de 17 luni, concomitent cu păstrarea specialiștilor cheie din toate departamentele fabricii pentru a fi pregătiți pentru reluarea producției atunci când evoluția preturilor produselor energetice o va permite.

„ALUM, singura rafinărie de alumină calcinată din România, se confruntă cu provocări competitive dramatice în fața altor rafinării de alumină europene și internaționale, care beneficiază de avantaje locale. Aproximativ 500 de angajați urmează să fie disponibilizați la fabrica din Tulcea, din cauza contextului actual, în timp ce uzina va păstra un grup cheie de specialiști pentru a efectua activități de cercetare-dezvoltare, logistică, întreținere și reparații pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă și reînceperea producției atunci când condițiile pieței de energie se vor îmbunătăți, au anunțat reprezentanții Alro.

Directorul general al Alro, Gheorghe Dobra, a precizat că prețurile tot mai mari la electricitate și gaze naturale au avut un impact negativ asupra costurilor de producție.

„Criza economică generată de pandemie a fost intensificată de criza energetică din 2021 ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor la electricitate și la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumina calcinată și aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată și livrată către ALRO. Concret, alumina produsă de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 USD/tonă, în timp ce prețul aluminei pe piețele internaționale este de aproximativ 500 USD/tonă. Ponderea produselor energetice doar în costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungând la aproximativ 500 USD/tonă în 2022”, a declarat Gheorghe DOBRA, director general ALRO și Președinte al Consiliului de Administrație al ALUM.

Reprezentanții Alro au anunțat că prețul gazelor naturale pe piața din România a crescut de zece ori – de la 18 EUR/MWh în T1 2021, cotația pentru T4 2022 a atins și depășit 180 EUR/MWh. Totodată, prețul energiei electrice pe piața locală a crescut de la 60 EUR/MWh în T1 2021, la o cotație pentru T4 2022 ce a atins și depășit nivelul de 500 EUR/MWh.

Prețul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 EUR/certificat la sfârșitul anului 2020, până la peste 90 EUR/certificat, în prezent.

Grav este că, în prezent, pe piață există un deficit de energie electrică și gaze naturale.

ALRO a redus producția de aluminiu primar cu 60% prin închiderea a trei hale de electroliză și ALUM și-a revizuit programul de producție în funcție de nivelul de alumină calcinată necesar pentru ALRO, dar odată cu creșterea continuă a prețurilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil.