15 mașini înmatriculate în Olt au „numere verzi”. Primul autoturism cu emisii zero din județ a primit „plăcuțe verzi” pe 28 iunie

Potrivit datelor transmise de reprezentanții Prefecturii Olt, instituție în subordinea căreia se află Serviciul Permise Auto și Înmatriculări Olt, la nivelul județului au fost eliberate până în prezent aproximativ 15 perechi de „numere verzi” pentru mașinile cu zero emisii de CO2.

Astfel, pe 28 iunie, primul oltean a avut la mașina sa ce nu poluează „numere verzi”.

Potrivit Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în perioada 27 iunie 2022 – 03 iulie 2022, la nivel național au fost solicitate și eliberate 825 perechi de plăcuțe cu ,,numere verzi”.

Pe 28 aprilie, a fost publicat în Monitorul Oficial, Ordinul comun al ministrului afacerilor interne, viceprim-ministrului , ministrul transporturilor și ministrului mediului, apelor și pădurilor nr.676/44/433/2022, care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde, pentru mașinile pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

„Plăcuțele verzi” pot fi eliberate la solicitarea următoarelor operațiuni:

– Înmatriculare;

– Transcriere a transmiterii dreptului de proprietate;

– Eliberare a unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta;

– Eliberare a unui nou set de plăcuțe cu număr de înmatriculare.

Eliberarea plăcilor cu număr de înmatriculare de culoare verde trebuie solicitată în mod expres. (în caz contrar, plăcuțele eliberate vor avea literele și cifrele de culoare neagră).

Odată cu depunerea documentelor la ghișeu solicitantul va preda plăcuțele anterioare cu număr de înmatriculare;

Contravaloarea plăcuțelor cu număr de înmatriculare este:

-20 lei / placă tip A;
-23 lei / placă tip B (pentru partea din spate a autovehiculelor de teren dotate cu loc de amplasare special prevăzute);
-17 lei / placă tip C (pentru motocicluri);

La solicitarea înmatriculării autovehiculelor cu zero emisii de CO2, transcrierii transmiterii dreptului de proprietate sau eliberării unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificărilor datelor înscrise în acesta, plăcuțele cu număr de înmatriculare având literele și cifrele de culoare verde pot fi atribuite numai preferențial, la cerere (contravaloare placă + tarif preferențial) .

La solicitarea combinației cu numărul la rând se vor elibera doar plăcuțe cu litere și cifre de culoare neagră.

foto, prezentare generală, mașini electrice

sursa foto: facebook Ministerul Mediului-România