Lider de sindicat: Până la sfârșitul anului, ALRO urmează să concedieze peste 1.200 de oameni

Liderul Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, anunță, într-un comunicat de presă, că vin zile negre peste Alro. Sindicalistul a spus că Alro va da afară peste 1.200 de angajați, până la finalul anului, adică mai mult de jumătate dintre muncitorii ce lucrează în prezent.

Concedierile colective încep în următoarele două săptămâni, urmând să fie trimiși acasă peste 100 de angajați.

Sindicalistul a precizat că Executivul a rămas nepăsător la problemele industriei românești, iar consecințele încep să se vadă.

„Măsurile de concediere colectivă pe care le anunțam acum câteva săptămâni se pun în practică deja la ALRO. Astăzi, conducerea întreprinderi a anunțat că peste 100 de angajați vor fi concediați în următoarele două săptămâni. Se dorește ca și concedierea celor peste 100 de angajați să se facă în mod amiabil (prin înțelegerea părților). Concedierile colective nu se vor opri aici și vor continua până la sfârșitul anului urmând ca ALRO S.A să concedieze peste 1.200 de oameni, mai mult decât jumătatea personalului care îl are acum. Nepăsarea Guvernului la problemele industriei românești va duce la falimentarea multor entități industriale și sărăcirea populației trimițând muncitorii în sărăcie. Iată că Guvernul României își îndeplinește cu succes obligațiile care și le-au asumat față de Uniunea Europeană, dar cu ce sacrificii? Ne întrebăm cu mare îngrijorare când va lua sfârșit și se vor termina măsurile dezastroase  care se iau împotriva industriei și a poporului român (scumpirea energiei electrice, gazelelor, benzinei și motorinei, produselor alimentare , etc) .

Ne este foarte clar că avem de a face cu un Guvern care nu poate proteja populația și industria României, un Guvern care a eșuat ducând țara către un dezastru de nedescris”, a spus Constantin Popescu.

Sindicalistul a enumerat următoarele motive tehnico-economice ce stau la baza concedierilor colective:

– imposibilitatea asigurării în totalitate a necesarului de energie electrică si gaz metan la prețuri care să facă sustenabilă și eficientă menținerea în funcțiune a întregii capacități de producție a ALRO în perioada 2022-2023;

– necesitatea stringentă de luare a unor măsuri de reducere considerabilă a nivelului de producție și, implicit, de reducere a costului cu forța de muncă;

– oprirea\diminuarea funcționării unor capacități de producție (și conservarea lor) ceea ce a condus la rămânerea fără activitate a personalului aferent;

– lipsa perspectivei de repornire, in 2023, a producției in halele de electroliza oprite din cauza prețului excesiv al energiei electrice, care face nerentabila producția de aluminiu electrolitic

– lipsa posibilității de redistribuire integrală la alte sectoare a personalului rămas fără activitate in momentul de fata, fapt care a condus la aplicarea programului de șomaj tehnic la  o parte din salariați.

Alro a anunțat astăzi, 21 iulie, că suspendă producția de alumină din fabrica de la Tulcea, începând cu data de 1 august 2022 pentru o perioadă estimată de 17 luni, urmând ca 500 de angajați să fie trimiși acasă. Decizia se va lua în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, care va avea loc în data de 29 iulie 2022.

foto: arhivă, proteste Alro, decembrie 2021