Zeci de porci au fost uciși preventiv într-o gospodărie din comuna Perieți. De unde crede primarul că au izbucnit focarele de pestă

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat, săptămâna trecută, în gospodăria unor localnici din comuna Perieți, județul Olt. Anterior, în urmă cu o lună, au mai fost confirmate încă două focare în această comună. Totodată, sunt așteptate rezultatele probelor prelevate de la porci din alte două gospodării, unde există suspiciunea de pestă porcină.

Primarul comunei din Perieți, Răzvan Rada, a precizat că în focarul confirmat săptămâna trecută au fost uciși preventiv 15 porci.

„Au fost două focare confirmate în urmă cu aproximativ o lună, iar săptămâna trecută a mai fost confirmat încă un focar, el a fost neutralizat de cei de la DSVSA Olt cred că vineri, atunci s-au sacrificat și alte animale ce erau în aceeași gospodărie. Toate cele trei focare au fost în gospodăriile oamenilor. În ultimul focar au fost uciși preventiv 15 porci și purcei, că a fost mult tineret, erau în aceeași gospodărie, crescuseră unul lângă altul. Vineri, s-au recoltat probe de la vecini, se așteaptă rezultatele, dar nu cred că sunt probleme. Sunt două suspiciuni, o să avem rezultatele. În total, în cele trei focare confirmate au fost uciși 17 porci, în primele două focare câte un porc, iar în cel de săptămâna trecută 15. Oamenii nu au voie nici să cumpere și nici să vândă animale, în această perioadă. Am cerut o listă cu efectivele de porci din comună să vedem dacă putem să-i sprijinim pe oameni, să mergem să le dăm dezinfectant și ce ne au indicat cei de la DSVSA, ca să limităm răspândirea”, a spus primarul din comuna Perieți.

Primarul Răzvan Rada spune că focare de pestă porcină din comuna sa ar fi putut pleca de la porci infectați aduși în localitate sau de la pachetele de carne ce au fost ținute în congelator, acum carnea a fost gătită, iar resturile au ajuns la animalele din gospodării.

„Am întrebat și eu de unde au izbucnit focarele, există două variante. Ori au adus porci mai în vară și poate erau infectați, ori, la fel cum am discutat și cu cei de la DSVSA Olt, este posibil ca de anul trecut, când era în floare pesta, să fii păstrat ceva pachete la congelator, acum decongelate, gătite și aruncate resturi la porcii pe care i-au avut în gospodărie. Cam aceasta ar fi probabilitatea care stă în picioare”, a adăugat primarul.

În afara celor trei de la Perieți, focare active de pestă porcină la nivelul județului mai sunt la Studina (1) și la Schitu (1).

foto: arhivă, prezentare generală