În plină criză energetică, Iulian Bărăscu, primarul comunei Poboru, județul Olt, a reușit să lege Serviciul de alimentare cu apă la sistemul de panouri fotovoltaice. Practic, comuna Poboru produce curent electric, alimentând pompele de apă.
Primarul, fost electrician la o întreprindere, are calcule foarte exacte și știe că va produce 80-90 la sută din curentul electric necesar funcționării sistemului de apă.
Facturile pentru cele patru pompe de apă îi vor scădea cu 10.000-12.000 de lei pe lună, iar acest lucru îi permite să mențină la 3 lei metrul cub de apă și să fac investiții la Serviciul de Apă din localitate.
„Am fost foarte bucuros, entuziasmat și mândru că am realizat acest sistem, pe care nu l-au făcut mulți până acum. Eu am făcut la mine acasă, sunt mulțumit, având probleme cu compania de electricitate, m-am gândit să fac și pentru oamenii din comună, să fac economii. După calculele mele, eu îmi asigur curentul în proporție de 80-90 la sută, nu mai stau după compania de curent. Nu o să mai fiu obligat să cresc prețul la metrul cub de apă, eu am 3 lei metrul cub de 15 ani, s-au mărit salariile, prețul la curent, dar eu reușesc să mențin acest preț. Îmi venea undeva la 4.000 de lei factura la curent pentru o pompă, acum o să-mi vină factura maximum 1.000 de lei, deci fac o economie de 3.000 de lei la o pompă. Înmulțit cu patru pompe, este o reducere de 12.000 de lei pe lună, să zic 10.000. În aceste condiții, rămâne prețul de 3 lei metrul cub la apă, îmi convine să mai angajez încă doi salariați, pentru că mă chinui cu doi angajați la Serviciul de Apă și este greu. Sau îmi rămân bani să-mi iau pompe de rezervă, să fac îmbunătățiri la Sistemul de Gospodărie Apă. Principalul meu obiectiv a fost să mențin prețul de 3 lei metrul cub de apă, am înțeles că prin alte localități este și 5 lei metrul cub de apă. Metrul cub de apă este alcătuit 90 la sută din curent, restul ce dau eu două salarii minime pe economie… Mă omorau facturile la curent, lăsând la o parte că ei intervin foarte greu, intervin chiar și ziua următoare, se rup firele, nu investesc în nimic, nu repară nimic, dar dacă nu plătești o zi, imediat vin și îți taie curentul… Încerc să fac treaba mea în comună, să-mi ajut oamenii. De marți am început să producem, a venit constructorul, compania de electricitate mi-a pus tot felul de piedici, mă țin cu vorba de două luni și ceva că îmi schimbă contoarele, că era nevoie de altele. Au reușit și au venit marți, a venit constructorul și mi-au dat drumul. Pompele mele se învârt acum cu curent produs de panourile fotovoltaice”, a spus primarul Iulian Bărăscu.
Întreaga investiție din comuna Poboru a fost făcută din fonduri de la bugetul local. Primarul vrea să facă și alte investiții pentru a lega și sediul primăriei, căminul cultura și dispensarul la un sistem cu panouri fotovoltaice, pentru că numai așa poate deveni independent energetic.
„Am trei sisteme de câte 8 kilowați trifazic și al patrulea sistem de 10 kilowați trifazic. Întreaga investiție a fost făcută cu bani de la bugetul local. Dacă eu aștept după ministerele noastre…Aștept, dacă dau drumul la programele acestea, vreau să pun și la școli, sediul primăriei, căminul cultural și chiar dispensarul uman. Dacă aș putea să fac și iluminatul public atunci aș deveni independent de compania de curent. Chiar dacă aș mai consuma, pentru că panourile nu asigură sută la sută, dar 80-90 la sută mi-l asigur eu și este foarte bine”, a adăugat primarul.
Iulian Bărăscu are patru mandate de primar, anterior fiind în două mandate viceprimarul comunei Poboru.