Președintele CJ Olt, despre facturile la gaz și curent: „Încercăm să ne încadrăm și să trecem iarna. La Spitalul Slatina, firma care avea contractul de gaze a renunțat”

În afara consumatorilor casnici, și instituțiile publice vor fi puternic lovite de facturile la curent și gaze. Bugetele pentru facturile la utilități sunt depășite cu mult față de anii anteriori, iar ordonatorii de credite caută soluții pentru a nu se intra în colaps.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a spus joi, 29 septembrie, că își dorește ca valoarea facturilor să se încadreze în sumele estimate, iar banii să ajungă pentru întreg sezonul rece.

Oprescu a precizat că este foarte greu de făcut estimări, în condițiile în care prețul la gaze sau curent electric se schimbă de la o zi la alta.

Mai mult de atât, furnizorul de gaz de la Spitalul Județean de Urgență Slatina a trimis o notificare prin care renunță la contract. În aceste condiții, gazul urmează să fie achiziționat de pe piața utilizatorilor de ultimă instanță.

În județul Olt sunt localități care au hotărât să lase iluminatul public o perioadă seara, apoi, peste noapte, de la o anumită oră, să oprească iluminatul și să-i dea drumul spre dimineață, spre ora 5. La instituțiile din subordine, vorbim de Spitalul Județean Slatina, Spitalul Schitu și DGASPC, nu ai cum să întrerupi curentul peste noapte. Nu știm cu cât ne vor crește cheltuielile. Chiar și ordonanța ce trebuia să intre în vigoare de la 1 octombrie va suferi modificări și, atunci, nu aș putea să spun exact. Noi încercăm să facem față, suntem pregătiți, avem banii pentru finanțarea facturilor de utilități, încercăm să ne încadrăm și să trecem iarna. În momentul de față, spitalelor li se plafonează doar 85 la sută din consum, 15 la sută – este destul de mult să plătești la prețul pieței, neștiind cum evoluează piața la acest moment. Ce să estimezi, când nu știi care va fi prețul!? Firmele renunță la contracte, la Spitalul Slatina firma care avea contractul de gaze a renunțat. Ne-a notificat că renunță la contract că nu poate să-l ducă mai departe. Încercăm să intrăm pe piața utilizatorilor de ultimă instanță”, a spus Oprescu.