LISTA. UAT-urile au primit bani de la CJ Olt. Oprescu: Orașele au primit sume egale, comunele, în funcție de solicitări

CJ Olt a aprobat miercuri, 26 octombrie, repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a cotei de șase la sută a impozitului pe venit pe acest an, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a celor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că orașele au primit sume egale, pentru comune banii fiind alocați în funcție de solicitări

„Mai aveam un rest din cota de șase la sută pe care am distribuit-o, împreună cu alți bani pe care CJ Olt i-a alocat din Fondul de rezervă pe care i-a împărțit UAT-urilor astăzi. Toate UAT-urile, orașele, au luat 300 de mii de lei, în mod egal, inclusiv municipiile, iar comunele au plecat, în funcție de solicitare și de nevoia pe care au avut, de la minimum 100.000 de lei. Toate comunele au primit. Nu știu de ce Leleasca nu a primit bani de la Guvern marți, pot doar să vă spun că, astăzi, Leleasca a primit o sumă de bani. CJ Olt a depus solicitare (n. red. – pentru banii din Fondul de rezervă de la Guvern), din păcate, s-a hotărât ca la CJ-uri să nu se dea. Dacă luam eu, de exemplu pentru DGASPC cât îmi trebuie mie, însemna să las primăriile fără bani”, a spus Oprescu.

Totodată, șeful CJ Olt spune că ultimele alocări ar trebui să închidă din problemele cu care se confruntă primăriile.

„Din punctul de meu de vedere, o primărie care gestionează în mod normal banii pentru cheltuielile curente, aceștia bani nu sunt suficienți, dar ar trebui să închidă în mare parte din probleme. Problema se pune, că în fiecare an sunt aceste dificultăți, cu banii pentru indemnizații pentru handicap. Bugetul pe care Guvernul îl alocă de fiecare dată, la început de an, nu corespunde cu realitate. Bugetul pe anul trecut, atunci când dau 90 la sută conform legii, privește niște intrări de indemnizații în plată care sunt doar în octombrie, noiembrie, decembrie. Eu cred că atunci când ar trebui să faci rectificarea pe indemnizațiile de handicap, trebuie să te raportezi la luna anterioară. Acum dacă vorbim, dacă luăm octombrie, vedem cât este în plată, înmulțești cu 12 și vezi de ce sumă este nevoie, vedem cât este 90 la sută și diferența trebuie să o aloci, pentru că primăriile nu au de unde să susțină acest lucru. Primăriile trebuie să pună 10 la sută. Din păcate, ei pun acești bani din bugetele proprii, pe care ulterior nu îi mai pot recupera. Și nu este un lucru corect”, a adăugat Oprescu.

Reamintim că Executivul a aprobat în ședința de marți, 25 octombrie, suma de 726.600 mii de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 3.080 de unități administrativ-teritoriale. Astfel, celor opt orașe și celorlalte comune din județ le revine suma de 25.780 mii lei, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare din acest an. Acești bani vin în conturile primăriilor pe lângă cei aprobați miercuri de CJ Olt.

foto:arhivă, prezentare generală lucrări