INTERVIU. Senatorul Liviu Voiculescu a vorbit despre planurile PNL Olt la alegerile din 2024. Ce schimbări au făcut liberalii olteni în forul de conducere

Senatorul Liviu Voiculescu, președintele PNL Olt, a vorbit într-un interviu pentru stirideolt.ro despre planurile pe care le au liberalii olteni la alegerile din 2024. Senatorul liberal își dorește ca procentul de aproape 31 la sută, obținut la alegerile din 2020, să fie depășit, deși PNL Olt intră în competiție cu cea mai puternică organizație social-democrată din țară. Totodată, Voiculescu spune că situația de la PNL Slatina a fost rezolvată, conducerea fiind asigurată de consilierul județean Ion Voicu, iar noul secretar general al PNL Olt este prefectul de Olt, Florin Homorean, cel care a înlocuit-o pe Ana Maria Ciaușu.

Senatorul Liviu Voiculescu a vorbit atât despre situația politică, dar și despre măsurile ce au fost adoptate de Executiv pentru sprijinirea populației.

Privind noua Ordonanță din domeniul energetic, credeți că rezolvă situația în această criză?

Indiferent de câte măsuri ar lua Guvernul, nu vom reuși să acoperim creșterea prețurilor, dar cred că este un ajutor substanțial, mai ales pentru cei cu venituri reduse. Diferența de preț este suportată de Guvern, dar este datoria noastră să venim în sprijinul cetățenilor. Din moment ce a trecut această Ordonanță, avem și resursele financiare pentru a le oferi românilor un ajutor, pentru a trece cât mai ușor de această criză, propagată la nivel mondial. Sperăm că această iarnă să fie una blândă.

Cum comentați decizia Guvernului de a majora pensiile cu 12,5 la sută.

Decizia este ca toate pensiile bazate pe contributivitate să crească, prin majorarea punctului de pensie cu 12,5 la sută, ceea ce înseamnă o majorarea a bugetului pentru pensii cu 15,8 la sută, în totalitatea lui. Mai sunt ajutoarele pentru românii cu venituri mici, pe cele trei praguri, ajutoare ce se vor acorda în două tranșe, plus ajutorul pentru energie. Am scăzut vârsta de la 65 de ani la 60 de ani, pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei. Am luat toate aceste măsuri pentru a veni în sprijinul populației. Ultimele trei creșteri, aici eu am fost oarecum deranjat, pentru că s-a văzut ca o competiție, cine aruncă mai multe procente, noi ne menținem poziția. Guvernul Orban a mărit cu 14 la sută, Guvernul Ciucă a mărit de două ori, o dată cu 10 la sută, o dată cu 12,5 la sută, ca urmare a deciziei Coaliției. În definitiv, românii sunt beneficiari și orice competiție dusă la extrem dăunează

Avem un conflict la graniță ce se suprapune peste alte crize. Cum apreciați vremurile pe care le trăim?

Sunt mai mult decât complicate, din punctul meu de vedere, pentru că am venit și după o perioadă destul de grea, criza sanitară, pandemia. O situație cu care nu ne am mai întâlnit. Se suprapune și peste o criză economică de la nivel mondial. Și acum această criză energetică, pe cetățeni i-au lovit trei rele destul de importante, ce îi afectează. Să sperăm că aceste măsuri vor mai diminua din impactul negativ al celor trei crize și vom trece cu bine.

Societatea traversează această perioadă dificilă, dar cele două partide din Coaliția de Guvernare au început pregătirile pentru alegerile din 2024. PNL și PSD vor avea candidați comuni în unele localități?

Este exclus să avem candidați în comun. PNL promovează acțiunile pe care le întreprind miniștrii PNL, cele ale Guvernului și ale primului ministru, ce este și președintele PNL, vom avea candidați la funcția de primar în toate localitățile din județul Olt, vom avea candidat la CJ Olt, liste ale PNL, nu se pune problema unei candidaturi pe liste comune, nu am auzit o astfel de discuție nici în cadrul Biroului Executiv și nici în cadrul Biroului Național, din ambele fac parte, nu am discutat această variantă și nu cred că va fi posibil.

Pentru Primăria Slatina aveți un candidat?

Probabil că, din primăvara anului viitor, vom pregăti un candidat printr-o precampanie pozitivă, o să vorbim despre noi și despre planuri pe care le avem pentru Slatina, care este viziunea noastră. Încă nu am luat o decizie!

Aveți un target, aici mă refer la un procent, pe care vreți să-l atingeți la viitoarele alegeri?

Noi, de la un scrutin de alegeri la altul, ne dorim să îmbunătățim rezultatul. Dacă la alegerile din 2020, la alegerile locale, PNL Olt a luat un scor de aproape 31 la sută pe județul Olt, ne dorim să depășim, în 2024, acest scor. Este destul de dificil, și noi suntem realiști, ne luptăm cu cea mai puternică organizație PSD din țară, au un istoric, o echipă pe care au creat-o de 30 de ani, dar noi ne facem treaba noastră și, dacă reușim să depășim scorul pe care l-am luat în 2020, pentru noi va fi un target atins.

Referitor la Primăria Scornicești, PSD deja și-a anunțat candidatul, Valentin Pârvu, PNL va merge în continuare pe mâna primarului Daniel Tudor?

Cu siguranță, primarul Daniel Tudor are toată susținerea noastră. Acum, la jumătatea mandatului, ca un scurt bilanț, mare parte din promisiuni le-a realizat. Are proiecte pe care a reușit să le semneze, altele au fost deja implementate, face foarte multe, a atras foarte multe fonduri pentru oraș. Nu avem niciun fel de emoții pentru 2024. Noi tratăm serios orice rând de alegeri, în orice localitate, indiferent cât de bine ne poziționăm sau cât de rău ne poziționăm în sondaje, tratăm cu aceeași seriozitate. Pentru că în politică, jocul așteaptă greșeala! Dacă tu crezi că ești imbatabil, istoria ne-a arătat de multe ori că atunci când nu te dedici cetățenilor și nu îți faci treaba acolo, poți să pierzi.

Situația de la PNL Slatina a fost rezolvată?

Situația de la PNL Slatina a fost rezolvată, conducerea este asigurată de consilierul județean Ion Voicu, avem biroul constituit, secretar general este Ionuț Comănescu. De asemenea, am definitivat alegerile la seniorii liberali, președinte fiind Gigi Ghencea, pe 10 decembrie avem programate alegeri și la Organizația Femeilor Liberale, colega noastră Luminița Popescu, care este și secretar de stat al Agenției pentru Egalitate de Șanse, va candida și, cu siguranță, va obține un nou mandat. Ne vom ocupa ulterior și de organizația de tineret. Organizatoric, la nivelul filialei, am avut și o schimbare privind secretarul general. Astfel, prefectul județului Olt, Florin Homorean, este noul secretar general al filialei.

Credeți că această Coaliție de guvernare va rezista?

Este singura variantă în care România are o stabilitate politică. Nu putem fi iresponsabili și să aruncăm țara într-o criză, indiferent cât de mari sunt divergențele. Suntem aleși de popor și trebuie să ținem țara într-o situație stabilă.