Bărbat de 54 de ani, mort în timpul programului de lucru. Descărca marfă în comuna Găneasa

Potrivit unui comunicat de presă remis de ITM Olt, pe parcursul lunii noiembrie, au fost înregistrate opt accidente de muncă la nivelul județului Olt. Din păcate, un bărbat de 54 de ani, manipulant de mărfuri la o firmă din comuna Voineasa, a murit în timp ce descărca marfă, în Găneasa.

„În cursul lunii trecute, au fost comunicate instituției noastre un număr de 8 evenimente, soldate cu 7 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și o persoană decedată în timpul programului de lucru din cauze patologice. Unui bărbat de 54 de ani i s-a făcut rău subit, a căcut din picioare. Descărca marfă în comuna Găneasa, a fost chemată ambulanța la fața locului, dar nu s-a mai putut face nimic”, au transmis reprezentanții ITM Olt.

Totodată, în luna noiembrie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 213 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 238 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:

-neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de

muncă;

-neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă;

-netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

-neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

-neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

-neefectuarea controlului medical periodic,

Potrivit ITM Olt, pentru cele mai grave s-au aplicat 90 sancțiuni, din care 83 avertismente și 7 amenzi în valoare totală de 69.000 lei.

foto: ambulanță, prezentare generală