Fermierii vor să știe dacă Programele TOMATA și USTUROIUL vor continua. „Solicităm o întâlnire de urgență”

Mai multe asociații de legumicultori solicită dezbateri cu Executivul, în special cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, privind soarta Programelor Tomata, Usturoiul, Legume în spații protejate, cartof și viță de vie.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, spune că fermierii nu își pot face strategia pentru anul următor.

„Ne apropiem de finalul anului, mulți fermieri aleg legume extratimpurii și trebuie să-și facă o strategie pentru anul viitor, dar noi nu avem nicio informație privind programele ce vor fi derulate anul viitor. 2023 va fi un an de referință pentru legumicultură, tendința este de reducere a suprafețelor, pentru că sunt costuri mari de înființare”, a spus Ion Păunel.

Fermierii vor să știe dacă aceste programe vor continua anul viitor și ce sume de bani vor fi alocate. Aceștia propun spre dezbatere zece subiecte.

„ASTĂZI, Uniunea SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN solicită Guvernului României, domnului Prim-Ministru Nicolae Ciuca, MADR și Ministrului Agriculturii, Petre Daea, o întâlnire de urgență la sediul Guvernului și al Ministerului Agriculturii pentru a dezbate câteva subiecte care nu mai suportă amânare vizavi de soarta Horticulturii Românești și a Legumiculturii, în mod special.

Subiecte propuse spre dezbatere:

1.Ce scheme de sprijin financiar (Ajutoare de Stat, Ajutoare de Minimis, etc.) are pregătite MADR pentru sectorul Horticol în 2023? Vor continua programele TOMATA, USTUROIUL, LEGUME CULTIVATE ÎN SPAȚII PROTEJATE, CARTOFI și VIȚĂ DE VIE?
Ce buget și ce condiții de accesare a gândit MADR?

2.Care sunt finanțările și orientările MADR privind susținerea sectorului Horticol aflat la grea încercare după perioada de Pandemie, de creștere galopantă a prețului la energie, gaze natural, combustibili solizi sau lichizi, de creșterea importurilor și a costurilor de producție, de criza provocată de războiul din Ucraina și de scăderea puterii de cumpărare a românilor ?

3.Care este suma totală notificată de România pentru fiecare schemă în parte de Sprijin Cuplat Vegetal în sectorul legume cultivate în spații protejate, Tomate pentru Industrializare, Cartofi de Sămânță și Cartofi destinați procesării?
Care sunt suprafețele totale eligibile pentru sprijinul cuplat vegetal în anul 2022?

4.Reducerea prețului la carburant și energie cu 50% față de prețul de la pompă, iar în cazul energiei tot cu 50% față de prețul de facturare.

5.Înființarea unei Direcții Horticole în cadrul MADR.

6.Care este abordarea și viziunea Ministerului Agriculturii față de “Cadrul temporal de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Mecanism adoptat de Comisia Europeană încă din data de 28.10.2022 ?

7.Realocarea sumei pe 100.000.000 Euro prevăzute pentru finanțarea Casei de Comerț Unirea către înființarea a cel puțin 100 de centre logistice de Colectare, Ambalare, Sortare, Condiționare, Etichetare și mica Procesare la nivel de UAT, a produselor Horticole prin cooptarea formelor asociative a UAT-urilor etc.

8.Finanțarea înființării a cel puțin 3.000 de hectare spații protejate, în perioada 2023-2027.

9.Care sunt consecințele aplicării E-FACTURA, E-TRANSPORT, scăderii plafonului de impozitare a PFA, II, IF, care activează sectorul producerii de legume și fructe și care începând cu anul 2014 se raportează la norma de venit?

10. De asemenea, menționam că la adresa/solicitare din 26.07.2022 a USTR nici MADR, nici Guvernul României nu a transmis un răspuns.
Având în vedere situația dezastruoasă și fără precedent în care ne aflăm vă solicităm în mod imperios să țineți cont de solicitarea noastră și să acceptați propunerea noastră de a organiza o întâlnire cu caracter urgent.
Va mulțumim, așteptăm răspunsul dumneavoastră!” , se arată într-un comunicat de presă remis de mai multe asociații de producător din cadrul Uniunii Salvăm Țăranul Român, din care face parte și Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, condus de Ion Păunel.