Persoanele neasigurate beneficiază de testare pentru hepatită și HIV. Au acces la tratamentul specific

Potrivit unui comunicat de presă remis de CAS Olt, persoanele neasigurate beneficiază de testare pentru hepatită sau HIV și au acces la tratamentul specific.

Serviciile sunt suportate din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății.

„Conform Legii nr.328 din 28 noiembrie 2022,  persoanele neasigurate beneficiază de aceleaşi servicii ca persoanele asigurate în ceea ce privește efectuarea testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi HIV, beneficiind ulterior de acces la terapiile specifice din cadrul programelor naţionale de sănătate sau al programelor terapeutice derulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Anterior apariției acestei legi, persoanele neasigurate beneficiau  de tratament suportat din FNUASS doar după ce era confirmat diagnosticul și erau incluse in cadrul programelor naționale de sănătate.

Fondurile necesare pentru plata acestor servicii medicale se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii sub formă de transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, au transmis reprezentanții CAS Olt.