Restaurant din Olt, închis din cauza mizeriei. DSVSA Olt a dat mai multe amenzi

DSVSA Olt anunțat joi, 22 decembrie, că a  închis un restaurant din județ, din cauza deficiențelor de igienă ce au fost descoperite, în urma controalelor efectuate, în această perioadă. Reprezentanții DSVSA Olt nu au făcut public numele restaurantului cu probleme și nici perioada pentru care rămâne închis.

Acțiunile medicilor veterinari din cadrul DSVSA Olt au continuat, în perioada 9-22 decembrie, fiind efectuate 79 de controale oficiale, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.

Au fost efectuate inclusiv controale în târguri și în trafic.

Astfel, s-au aplicat șapte amenzi, în valoare de 26.000 lei, și cinci avertismente unor obiective, precum: măcelărie, carmangerie, depozit alimentar, laborator cofetărie-patiserie, fast-food, magazine alimentare, restaurante, unitate de procesare carne, pentru următoarele abateri de la normele sanitare veterinare :

-condiții de igienă necorespunzătoare ;
-supraaglomerare în depozite și nerespectarea compatibilității produselor la depozitare ;
-manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare de igienă ;
-nerespectarea programului de autocontrol ;
-neverificarea stării de sănătate a personalului ;
-lipsă monitorizare temperatură, pentru spațiile cu regim termic controlat .

„S-a aplicat o sancțiune complementară de suspendare a activității unui restaurant, ca urmare a deficiențelor de igienă”, arată DSVSA Olt.

DSVSA Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel având certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Șapte controale, la oltenii ce vând porci on-line

În perioada 9-16 decembrie 2022, au fost realizate șapte controale care au urmărit verificarea vânzării de suine menționate în anunțuri on-line și au fost aplicate patru avertismente.

„Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.). Recomandăm, iar celor care sacrifică porci în mod tradiţional să se adreseze medicilor veterinari pentru efectuarea examenului trichineloscopic .
În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt”, au mai transmis reprezentanții DSVSA Olt.

foto: arhivă, internet