DSP Olt: „Stare de alertă epidemiologică determinată de gripă. Vom emite măsuri cu caracter specific privind limitarea transmiterii infecției virale”

Potrivit unui comunicat de presă remis vineri, 6 ianuarie, DSP Olt informează că a fost declarată starea de alertă epidemiologică pentru următoarele șase săptămâni, determinată de gripă. La nivelul județului Olt, în acest sezon rece, au fost înregistrate 32 de cazuri de gripă, din care 30 diagnosticate cu teste rapide, iar două cu test PCR, majoritatea fiind în zona Caracal. 

Purtarea măștii de protecție este o recomandare pentru populație, însă este obligatoriu să fie purtată în unitățile sanitare.

„În urma videoconferinței organizate de M.S. din data de 05.01.2023, orele 13:00, la nivel național s-a declarat pentru următoarele 6 săptămâni „stare de alertă epidemiologica determinată de gripă”. Mențiuni: „Purtarea măștii” va fi o măsură obligatorie numai în unitățile sanitare, pentru restul categoriilor de populație, va fi o recomandare. Pe lângă măsurile generale care se adresează populației, indiferent de vârstă sau locul de muncă, D.S.P. Olt va emite măsuri cu caracter specific privind limitarea transmiterii infecției virale, pentru unitățile sanitare, pentru antreprenori și pentru unitățile de învățământ”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Contactați telefonic, reprezentanții DSP Olt au precizat că sintagma „va emite măsuri cu caracter specific pentru unitățile de învățământ” nu se referă la o eventuală decizie de închidere a unităților de învățământ, ci doar la efectuarea unui triaj epidemiologic și menținerea la domiciliu a copiilor cu simptomatologie, dar și intensificarea acțiunilor de dezinfecție și curățenie.

DSP Olt a transmis următoarele recomandări generale privind măsurile de prevenirea virozelor respiratorii și a gripei:

1. Spălați-vă pe mâini ori de câte ori este nevoie și aveti posibilitatea. Invatați și copiii despre importanta igienei în prevenirea îmbolnăvirilor.
2. Curatati si dezinfectati vesela si tacamurile, mai ales daca unul dintre membrii familiei este bolnav. Spalati jucariile copiilor dupa ce au fost folosite.
3. Folositi servetele de hartie pentru a va acoperi gura si nasul cand tusiti sau stranutati, aruncati-le imediat dupa folosire si spalati-va pe maini.
4. Evitati aglomeratiile de persoane si contactul prelungit cu cineva care are o viroza respiratorie.
5. Dormiti bine si mancati sanatos, echilibrat, pentru a nu va slabi imunitatea si a nu deveni vulnerabili la infectii. O dieta echilibrata, care pune accent pe fructe proaspete si legume, cereale si cantitati mici de carne slaba permite organismului sa se concentreze la apararea impotriva virusurilor, mai mult decat la digestie.
6. Beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lamâie şi miere si supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri.
7. Evitaţi alcoolul, cofeina şi renunţaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare si astfel la agravarea simptomelor.
8. Stati acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută.
9. Pastrati camera calda dar nu o supraincalziti. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea.
10. Este bine de stiut ca antibioticele nu ajuta in viroze. Acestea se folosesc numai la recomandarea medicului.
11. Aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade C.
12. Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate.
13. Pastrarea unei igiene corporale riguroase cu spalarea mainilor tot timpul, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave.
14. Evitarea, pe cat posibil, a aglomerarilor umane si a contactului cu persoanele bolnave.
15. Evitatea automedicatiei si prezentarea la medicul de familie in cazul aparitiei unor semne /simptome compatibile cu gripa.
16. Omul bolnav se izoleaza de restul familiei intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita 24-26 grade C).
17. Cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este vaccinarea antigripala . Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul iar compozitia este stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
18. Recomandari pentru angajatori: asigurarea unui climat adecvat activitatilor.