Medicul șef al DSP Olt, Marinela Madan: „Dintre cazurile de gripă investigate, AH1N1 este lider. Practic, gripa porcină revine în forță”

Medicul șef al DSP Olt, epidemiologul Marinela Madan, a declarat joi, 26 ianuarie, în cadrul ședinței de Colegiul Prefectural, ce a avut loc în sala Europa de la CJ Olt (foto), că dintre toate cazurile de gripă confirmate în județul Olt, cele mai multe sunt cu AH1N1, numită și gripa porcină.

Medicul a spus că 134 de persoane din județul Olt au fost confirmate cu gripă, în acest sezon rece.

„Facem supravegherea acestor afecțiuni, sezonul rece a fost considerat din 3 octombrie și se încheie în 18 mai 2023. Cu frecvență săptămânală, culegem date de la toți raportorii, medicii de familie, culegem date și le transmitem mai departe, facem analize, iar pe baza lor s-a și decis momentul în care s-a considerat că virozele și gripa reprezintă o problemă de sănătate și s-a instituit această stare de alertă. De la începutul perioadei de supraveghere, din 3 octombrie, avem 134 de cazuri de gripă declarate și confirmate în județul Olt, conform definițiilor de caz și formulelor europene, 40 de cazuri internate, adică 28 la sută, pneumoniile-6.735 cazuri, infecții respiratorii acute-70.467 cazuri, cu un procent de internare de 2,75 la sută. Ca și grupă de vârstă, cea mai afectată este cea cuprinsă între 0-19 ani. Trebuie să spunem că, dintre cazurile de gripă investigate, AH1N1 este lider, este gripa porcină. Practic, AH1N1 revine în forță. Gripa sezonieră, AH3, a fost pe locul 3, am avut și cazuri cu virus tip B”, a spus medicul Marinela Madan.

Specialiștii se așteaptă că, în următoarele două săptămâni, evoluția cazurilor de gripă să se înscrie pe un platou.

„Săptămâna trecută și în această săptămână, indicii ne duc la concluzia că suntem într-un trend ușor ascendent, dar cu o tendință pentru următoarele două săptămâni de a evolua pe un platou, ne apropiem spre coada acestei stări de alertă epidemiologică. Această coadă nu se va termina brusc, în săptămâna a șasea de evoluție, practic estimăm încă trei săptămâni de evoluție către perioada, să-i zicem, post epidemică”, a adăugat medicul Marinela Madan.

La nivelul județul Olt, în acest sezon rece, a fost înregistrat un singur deces din cauza gripei, un bărbat de 62 de ani, din Slatina. Acesta a murit pe 14 ianuarie, la Spitalul Județean de Urgență Slatina, având și altă patologie asociată.