Colegiul „Ioniță Asan” Caracal, încadrat în clasa de risc seismic I. Prefectul de Olt: „Lucrurile s-au precipitat puțin, în contextul cutremurelor din regiunea noastră”

Ministerul Educației a publicat marți, 21 februarie, lista unităților de învățământ ce sunt încadrate în clasa de risc seismic I. Printre cele 39 de clădiri cu destinația învățământ, cu risc seismic I sunt și două unități din județul Olt. Este vorba despre Colegiul Național „Ioniță Asan” Caracal (o porțiune din corpul principal de clădire) și o grădiniță din comuna Găvănești, satul Broșteni.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, a precizat că nu știa că unitatea de învățământ din Caracal este încadrată în clasa de risc seismic I. Acesta a precizat că expertizarea clădirilor ar fi trebuit să se facă până în 2026, însă lucrurile s-au precipitat din cauza seismelor din județul Gorj ce au fost resimțite și în Olt.

„Noi am făcut o comunicare pentru clădirile încadrate în clasa de risc seismic I și această clădire de la Caracal nu era, noi am primit informațiile colectându-le împreună cu CJ Olt, Direcția de Urbanism de acolo, de la toate UAT-urile din județul nostru. În Legea 213 din 2022 privind măsurile de reducere a riscurilor seismice la clădiri, se specifică clar că orice deținător sau administrator de clădire, fie că este persoană fizică, juridică, fie că este instituție publică, trebuie să notifice primăria respectivă că are o clădire cu risc seismic I. Noi am primit informația de la UAT-uri, nu știu să confirm sursa celor de la Ministerul Educației. Sper să lămurim aceste aspecte. (…) Într-un text de lege se spune că aceste clădiri ar trebui să fie expertizate până în 2026, lucrurile s-au precipitat puțin, în contextul cutremurelor din regiunea noastră. În clasa de risc seismic I sunt incluse acele clădiri care, în cazul unui seism la nivelul la care a fost proiectată clădirea, pot să se prăbușească total sau parțial”, a spus prefectul de Olt, Florin Homorean.

Prefectura Olt a anunțat, zilele trecute, că doar trei instituții din județ sunt în clasa de risc seismic I, după cum urmează:

-Dispensarul uman din comuna Mihăești, o clădire construită în 1920. Au fost realizate lucrări de consolidare;
-Muzeul de Etnografie Casa Hagiescu Miriște Caracal, o clădire de la 1900 ce se află în curs de consolidare, lucrările fiind demarate în primăvara anului 2021;
-sediul Primăriei Slătioara

I. Clădiri cu destinația săli de clasă/laboratoare, listă publicată de Ministerul Educației:
Școala Gimnazială Filipeni, județul Bacău
Grădinița cu Program Normal Ferestrău (Oituz), județul Bacău
Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, județul Brăila
Școala Gimnazială Nr. 1 Adunații Copăceni, județul Giurgiu
Școala Gimnazială Nr. 3 Voluntari, județul Ilfov
Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu, județul Iași
Grădinița cu Program Normal „Al.I. Cuza”, județul Iași
Grădinița cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, județul Maramureș
Școala Gimnazială, comuna Dulcești, județul Neamț
Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal, județul Olt
Grădinița cu Program Normal Broșteni, județul Olt
Școala Primară Dîmbu (Băicoi), județul Prahova
Grădinița cu program normal Deleni, județul Suceava
Școala Gimnazială Nr. 1 Timișoara
Școala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, județul Vrancea

II. Clădiri cu altă destinație
Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” București – sală de sport
Clubul Sportiv Școlar Ilfov – 2 clădiri (un spațiu profesori și un spațiu grădiniță)
Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești, județul Ilfov – cămin
Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – anexă
Casa Corpului Didactic județul Ilfov – cămin

Potrivit Ministerului Educației, din cele 39 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, 21 sunt în uz.

În luna septembrie 2022, în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), 118 de clădiri cu destinația învățământ figurau ca fiind încadrate în clasa de risc seismic I. Precizăm că datele sunt introduse de la nivelul fiecărei unități de învățământ și că în centralizarea din luna septembrie 2022 figurau clădiri care, în prezent, sunt fie în reabilitare, fie în conservare, nefiind folosite pentru activități didactice.
În urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), de către conducerile unităților de învățământ, menționăm că 39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 clădiri au destinația săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinații.
Ministerul Educației a solicitat conducerilor inspectoratelor școlare ca, împreună cu autoritățile locale, să identifice soluții pentru relocarea preșcolarilor/elevilor care învață în clădiri clasificate ca având grad de risc seismic I și care sunt în uz.

Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat ca, pe lângă programele finanțate de la bugetul de stat, să fie avute în vedere proiectele susținute din fonduri europene”, a transmis Ministerul Educației.

sursa foto: facebook Colegiul Național „Ioniță Asan Caracal