Șoferul bolidului din accidentul de la Podul Olt, arestat preventiv. Procurorii descriu cum s-a produs coliziunea frontală

Șoferul bolidului implicat în accidentul de luni seara, 27 ferbuarie, de la Podul Olt, în urma căruia o femeie a decedat, a fost arestat preventiv. Potrivit minutei instanței, arestarea preventivă a fost dispusă până pe 31 martie.

„Admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş. În baza art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 C.proc.pen., dispune arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 30 zile, de la data de 02.03.2023 până la data de 31.03.2023 inclusiv. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Onorariul apărătorului din oficiu Cîrtog Marius (delegaţie pentru asistenţa juridică obligatorie nr. 471/2023), în cuantum de 340 lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu azi, 02.03.2023, ora 14,15”, arată magistrații Judecătoriei Balș.

Într-un comunicat remis presei, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș descriu cum s-a produs accidentul.

Tânărul a declarat că s-a aplecat pentru a ridica un telefon mobil și a pătruns pe contrasens.

Redăm, integral, comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș.

„Având în vedere interesul manifestat de către reprezentanţii mass-media în ceea ce priveşte cauza ce are ca obiect accidentul rutier produs în data de 27.02.2023, în extravilanul com. Slătioara, jud. Olt, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Prin ordonanţa din data de 02.03.2023, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unui inculpat, cercetat în stare de reţinere sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

–        ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. (1) şi (2) din C.pen.;

–        conducerea unui vehicul de către o persoană care are acest drept suspendat, prev. de art. 335 alin. (2) din C.pen., cu aplicarea art. 41 alin. (1) rap. la art. 43 alin. (5) din C.pen.;

–        conducerea unui sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prev. de art. 336 alin. (2) din C.pen. , cu aplicarea art. 41 alin. (1) rap. la art. 43 alin. (5) din C.pen.

Totul cu aplicarea art. 38 alin. (2) din C.pen.

În fapt, din mijloacele de probă administrate până în acest moment, rezultă că în seara zilei de 27.02.2023, în timp ce inculpatul se deplasa la volanul unui autoturism pe DN 65, din direcţia Mun. Slatina către com. Găneasa, la km. 48+400, în extravilanul com. Slătioara, jud. Olt, pe fondul desfăşurării altor activităţi în timpul conducerii autoturismului (acesta a declarat că s-a aplecat pentru a ridica telefonul mobil, pierzând astfel controlul direcţiei de mers), a pătruns pe sensul opus de mers, peste marcajul longitudinal continuu, unde a intrat în coliziune frontală cu un alt autoturism, care circula din sens opus, accident în urma căruia a rezultat decesul unei persoane de sex feminin, pasager în celălalt autoturism.

În urma testării efectuate de către organele de poliţie, a fost relevată prezenţa în organismul inculpatului a două substanţe interzise, în acest sens dispunându-se prelevarea de mostre biologice de la inculpat şi întocmirea unui buletin de analiză toxicologică de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”Bucureşti.

De asemenea, în urma verificării în bazele de date specifice, a reieşit că în data producerii accidentului rutier inculpatul figura cu dreptul de a conduce autovehicule suspendat.

În data de 02.03.2023, procurorul de caz a formulat propunere de luare a măsurii arestării preventive, iar în aceeaşi dată propunerea a fost admisă de către judecătorul de drepturi şilibertăţi din cadrul Judecătoriei Balş, inculpatul fiind arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș, procurorul Daniel Gună.

Reamintim că două mașini s-au lovit violent luni, 27 februarie, la ieșirea din Slatina spre Craiova, în apropierea Podului Olt. Într-o mașină se aflau doi soți, un bărbat și o femeie, iar bolidul era condus de un tânăr de 29 de ani, fiul unui lider de sindicat de pe platforma industrială și consilier județean.

Din păcate, femeia de 73 de ani, pasageră în autoturism, a murit la spital.