FOTO. Concurenți din nouă județe, la „Încuratul cailor de Sân’ Toader” de la Brâncoveni. Oprescu: „Aceste sărbători sunt importante pentru păstrarea identității locului”

Primăria Brâncoveni a continuat tradiția și a organizat sâmbătă, 4 martie, ediția a XII-a a Sărbătorii „Încuratul cailor de Sân’ Toader”, la startul concursului venind cabaline din județele Cluj, Sibiu, Hunedoara, Teleorman, Dolj, Gorj, Argeș și Olt.

Primarul comunei Brâncoveni, Ion Cheroiu, a precizat că sărbătoarea a depășit granițele Oltului, devenind una națională, care atrage an de an concurenți din județele țării.

Este o nouă ediție a Sărbătorii Încuratul cailor de Sân’ Toader de la Brâncoveni, pot spune că este o sărbătoare, având în vedere numărul mare de spectatori, ne așteptăm la peste 2.000 de oameni, dar și la un număr foarte mare de concurenți. Avem concurenți din nouă județe ale țării, de la Cluj, Sibiu, Hunedoara, Teleorman, Dolj, Gorj (Târgu Jiu), Argeș, dar și din Olt. Această sărbătoare a devenit una națională, dacă zici Sân’ Toader, toate lumea să gândește la Brâncoveni, județul Olt. Vrem să trecem prin toate etapele pe care ni le am propus, să avem botezul cailor, concurs de echitație, concurs pentru desemnarea celui mai frumos cal, cel mai frumos ponei, cea mai frumoasă trăsură și, bineînțeles, concursul nostru forte, tracțiune cai la buștean. În paralel cu desfășurarea concursului, pe scenă vor urca reprezentanții Mugurașilor Brâncovenilor. Pentru prima dată în istoria comunei, vom decerna premii pentru cuplurile care au peste 50 de ani de căsătorie, iar mai târziu va avea loc un frumos spectacol folcloric, susținut de interpreți naționali”, a spus primarul Ion Cheroiu.

Acesta a vorbit și despre legenda care stă la baza acestei sărbători din comună. Totodată, primarul a precizat că, în această perioadă, se deschide sezonul la arat și semănat.

„Se discuta că Sân Toader îți trimitea câte un cal pe pământ să vadă dacă femeile mai lucrează, cum își gospodăresc locuințele și cât de bine își îngrijesc caii. Îmi amintesc că, în vinerea lui Sân Toade, toți băieții, flăcăii din sat își pregăteau frumos caii ca sâmbătă dimineață să iasă cu ei, să-i încure pe ulițele satului și astfel să îndepărteze relele adunate peste iarnă. Este și o sărbătoare care la Brâncoveni deschide sezonul de ieșit la arat, la semănat. Cu siguranță vrem să păstrăm această tradiție”, a adăugat primarul din Brâncoveni.

Oprescu: Sunt tradiții și obiceiuri ale oamenilor locului, este foarte bine ca noi să le păstrăm

La fel ca și în anii trecuți, la evenimentul din comuna Brâncoveni a fost prezent și președintele CJ Olt, Marius Oprescu. Acesta a precizat că este important ca aceste obiceiuri să fie păstrate și transmise generațiilor viitoare.

„Veneam la această sărbătoare dinainte de a lucra în Consiliul Județean Olt, o sărbătoare frumoasă care a ajuns la a XII-a ediție. Consiliul Județean Olt încearcă să sprijine tradițiile locale din județul Olt, să ducem mai departe aceste obiceiuri locale. Aceste sărbători sunt importante pentru păstrarea identității locului, iar cea de la Brâncoveni tinde să se transforme în una națională, pentru că sunt participanți din nouă județe. Astfel, sărbătoarea a căpătat o anumită dimensiune. Sunt tradiții și obiceiuri ale oamenilor locului și cred că este foarte bine ca noi să le păstrăm, pentru că viitoarele generații nu vor mai auzi de ele, dacă nu suntem în stare să le ducem mai departe. Și anul acesta am venit cu drag, nu am venit singur, sunt cu întreaga echipă politică și administrativă  a județului, parlamentarii de Olt, senatori și deputați, subprefectul județului Olt, vicepreședinții CJ Olt, președinții de la Tineret, femei, pensionari ai PSD. Sunt nostalgic când vin aici, pentru că pe aceste locuri vin încă de când eram elev, fiind din Piatra-Olt aveam colegi de aici și ne vizitam”, a spus Oprescu.