Fermierii, revoltați: „MADR și TĂTĂIȚĂ dau o nouă lovitură legumiculturii românești, iar caravana cunoașterii se dovedește a fi caravana minciunii”

Fermierii sunt revoltați după publicarea în Monitorul Oficial a noilor reguli care vor sta la baza acordării Sprijinului Cuplat Vegetal pentru legumele cultivate în spațiile protejate. Aceștia susțin că MADR și ministrul Agriculturii dau o nouă lovitură legumiculturii românești.

Potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Salvăm Țăranul Român, legumicultorii cu o suprafață de solarii de 0,3 hectare și până la 0.99 hectare nu vor mai fi eligibili  pentru acordarea acestuit tip de sprijin, dacă nu sunt și beneficiari ai BISS.

„Începând cu anul 2023, legumicultorii care dețin o suprafată de solarii de 0,3 ha până la 0,99 ha nu vor mai fi eligibili pentru acordarea acestui tip de sprijin, dacă nu sunt și beneficiari BISS(fost SAPS) conform art.65,pct.1,literele a si c.

Menționăm că în perioada PNDR 2014-2020 cât și în cea de TRANZITIE 2021-2022 acești fermieri au fost eligibili pentru declararea și încasarea sumelor cuvenite pentru SCV Legume Cultivate în Spații Protejate”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, fermierii fac următoarele precizări:

1.În grupurile de lucru ale PNS și în drafturile prezentate la întâlniri acești fermieri nu erau excluși de la plata.

2.În documentul oficial al PNS trimis de către Romania la Bruxelles și aprobat de catre Comisia Europeană acești fermieri au fost incluși din nou fiind eligibili pentru plata SCV.

3.În “MAREA CARAVANA A CUNOAȘTERII” promovată de MADR prin cuvântul Ministrului Agriculturii Petre Daea nu am fost înștințați de aceasta modificare.

4.Pe site-ul oficial al MADR, APIA cât și pe paginile de Facebook ale acestor instituții apare informația că se pastreaza regulile din perioada 2014-2022.

Legumicultorii solicită Ministerului Agriculturii modificarea acestui Ordin, spunând că decizia aberantă încalcă drepturile fermierilor, nu respectă regulamentele europene și îi discriminează pe legumicultorii autohtoni față de cei din UE.

„Solicităm MADR să modifice această prevedere din ORDINUL privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente, sectoarelor vegetal și zootehnic, prevăzute la art.1 alin.(2) lit,a)-c) din Hotararea Guvernului nr.1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul European de garantare agricola și de la bugetul de stat, care lezează dreptul la finanțare a cultivatorilor de legume în spatii protejate. Să răspundă public de ce a luat aceasta decizie de modificare și excludere a acestor fermieri, cu ce scop și cu cine s-a consultat în acest sens? Să răspundă public dacă nu cumva prin aceasta aberantă decizie nu încalcă drepturile fermierilor, nu respecta regulamentele UE și nu ii discriminează pe legumicultorii autohtoni fata de colegii lor din UE.

Va reamintim de asemenea faptul ca onor MADR a luat decizia de a diminua sprijinul financiar pentru SCV acordat legumelor cultivate în spatii protejate de la 12.400.000 euro/an in PNDR 2014-2022 la doar 2.400.000 euro in PNS 2023-2027, tot fără a ține cont de solicitarile și nevoile sectorului LEGUMICOL care a fost si este greu încercat si afectat începând cu declansarea epidemiei de SARS.COV 19,continuând cu războiul din Ucraina și toate cresterile de prețuri la ENERGIE,INPUTURI,COMBUSTIBILIetc. din ultima perioada,ajungându-se la o subvenție cuprinsă între 1000 si 2000 de euro/ha,adica o diminuare a sprijinului acordat pentru SCV Legume Cultivate in Spatii Protejate cu peste 200% fata de perioada 2014-2022”, au mai arătat fermierii.

Aceștia spun că MADR și ministrul Agriculturii, Petre Daea, pe care îl numesc „TĂTĂIȚĂ”, dau o nouă lovitură legumiculturii românești, discuțiile din caravana cunoașterii fiind false.

„Cei mai afectati de aceasta nouă prevedere apărută în MONITOTUL OFICIAL vor fi nimeni alții decât legumicultorii din localitatea Matca, Jud.Galați, la aceasta data cel mai mare bazin legumicol din țară cu peste 1600 ha de Legume Cultivate in Spatii Protejate, existând riscul ca 70-90% din fermierii acestui bazin legumicol să piardă dreptul la acestă subvenție. Suntem din nou neplăcut surprinși că MADR si ”TĂTĂIȚĂ” dau o nouă lovitura legumiculturii românești, iar aceasta ”CARAVANA A CUNOAȘTERII”  se dovedește de fapt a fi CARAVANA MINCIUNII, MANIPULĂRII și a FALIMENTARII  FERMEI  DE FAMILIE, GOSPODARIEI ȚĂRĂNEȘTI ȘI ÎN GENERAL A TARANULUI SI TARANCII DIN SATUL ROMANESC.

Informam MADR ca UNIUNEA SALVAM TARAN ROMAN va merge pana la capat in demersul sau pentru a putea obtine drepturile cuvenite pentru legumicultorii din Romania si va urma toti pasii necesari pe care ii are la indemana,de la atacarea acestui act normativ la Curtea  cu Constitutionala si sesizarea Comisiei Europene cuprivire la incalcarea drepturilor pe care le au fermierii romani care si ei fac parte din Marea familie europeana ”, se arată în comunicatul de presă semnat de mai multe sindicate ale fermierilor din țară, printre care și Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, președinte Ion Păunel.