Fermele de suine din Olt s-au redresat. În schimb, sunt puțini porci în gospodăriile oltenilor. Un nou focar de pestă, în județ

Grav afectate în ultimii cinci ani din cauza focarelor de pestă, fermele de suine din județul Olt par că se redresează. Prezent joi, 30 martie, la ședința Colegiului Prefectural, doctorul Marius Iancu, din cadrul DSVSA Olt, a precizat că fermele de suine din județ sunt acum la o capacitate normală, acestea fiind din nou populate. În schimb, numărul porcilor din gospodăriile oltenilor a scăzut considerabil, în ultimii ani. Practic, oltenii nu mai cresc porci în gospodării de teama pestei porcine. Mai mult de atât, oficialii DSVSA Olt au precizat că un focar de pestă porcină a fost confirmat, săptămâna trecută, într-o gospodărie din localitatea Seaca.

Exploatațiile comerciale din județul Olt dau semne că își revin, după ce au stat închise cu lunile, iar sute de mii de animale au fost ucise preventiv, din cauza apariției focarelor de pestă porcină.

Reprezentantul DSVSA Olt, doctorul Marius Iancu, a precizat că se constată, în schimb, o diminuarea a efectivelor de suine în gospodării. Oltenii nu mai cresc porci pentru că se tem de apariția focarelor de pestă porcină. Cei care se mai încumetă să crească o fac doar pentru consum propriu.

„La nivelul exploatațiilor comerciale a fost o scădere semnificativă în anii anteriori, doar că acum suntem la o capacitate normală a fermelor de porci, au populat la capacitate, în urma măsurilor pe care le-au luat, pentru prevenirea reapariției acestor focare. În schimb, se constată o diminuare a efectivului de suine la nivelul gospodăriilor. Oamenii încearcă să mai crească, doar că s-au limitat la consumul propriul, înainte încercau să mai vândă, să mai obțină profit pentru familiile lor, dar au renunțat din cauza riscului pestei porcine ce este destul de mare”, a spus doctorul Marius Iancu.

Deși în ultima perioadă Oltul a fost un județ liber de pestă porcină, săptămâna trecută, a fost confirmat un focar într-o gospodărie din localitatea Seaca.

„Avem un focar de pestă porcină în județ, în localitatea Seaca, de săptămâna trecută, este într-o gospodărie. A avut un efectiv de șase animale, unul a fost sacrificat pentru consum propriu, unul a murit, iar patru au fost uciși, conform procedurii”, a adăugat reprezentantul DSVSA Olt.

Focarele de pestă porcină în județul Olt au izbucnit în toamna anului 2018, primele cazuri confirmate fiind într-o gospodărie din Rusănești.

foto: arhivă, prezentare generală. Echipele DSVSA intrau echipate în curțile oamenilor, acolo unde se confirmau focare, și ucideau preventiv animalele.