Primăriile din Olt pot solicita avizarea centrelor temporare pentru sacrificarea mieilor. DSVSA, controale în piețe și târguri

Ceva mai mult de două săptămâni au mai rămas până la Paște, iar autoritățile intensifică controalele în piețele și târgurile din județ. Primăriile din Olt pot solicita DSVSA, începând de săptămâna viitoare, avizarea centrelor temporare pentru sacrificarea mieilor.  

Doctorul Marius Iancu, de la DSVSA Olt, a declarat joi, 30 martie, că, de regulă, solicitările pentru aceste centre temporare vin de la primăriile din Balș, Slatina și Osica, unde oamenii merg în număr mare pentru achiziționarea mielului de Paște, iar aceste puncte au deja o tradiție.

„Sunt două unităţi de abatorizare autorizate, la Scorniceşti şi Potcoava.

Primăriile pot solicita avizarea centrelor temporare începând de săptămâna viitoare. De obicei, au fost solicitările pe care le știm de fiecare dată. Vorbim de Balş, Slatina, Osica, au mai fost şi pe la Vâlcele şi Drăgăneşti-Olt mai puţin. Au cam renunţat, în ultima perioadă, atât Corabia, cât şi Caracal. Primăriile nu au făcut solicitări până acum. Noi încercăm să luăm din timp măsurile care se impun, să discutăm noi cu dumnealor, chiar să-i întrebăm dacă doresc organizarea unor astfel de puncte. Pe noi ne interesează ca acele puncte să îndeplinească condiţiile de funcţionare, iar populaţia să aibă de unde să achiziţioneze, şi să fie în condiţii bune” , a spus doctorul Marius Iancu.

Totodată, ciobanii au posibilitatea să solicite avizarea unui astfel de centru, pentru a putea vinde direct de la stână, însă trebuie să îndeplinească câteva condiții.

„Există această posibilitate, a existat şi anul trecut. Dar la nivelul crescătorilor se practică un alt mod de comercializare, ei încercând să vândă întreg efectivul către cei care fac export sau schimburi intracomunitare, deja au început. Există posibilitatea să facă amenajarea la nivelul fermelor.

În primul rând, trebuie să fie un spaţiu care să permită igienizarea. Nu cerem condiţiile dintr-un abator, dar condiţiile minime trebuie să le îndeplinească, adică o cameră în care se poate face o igienizare, dotată cu sursă de apă, persoana care desfăşoară activitatea de sacrificare trebuie să aibă analizele medicale la zi şi un echipament de protecţie.

Păi, trebuie să ne anunţe, în momentul în care se dă avizul, noi suntem obligaţi să punem la dispoziţie personal sanitar-veterinar. Dar v-am spus şi anul trecut a existat posibilitatea, dar nu am avut nicio cerere”, a adăugat doctorul Marius Iancu.

Reprezentanții DSVSA Olt intensifică controalele în această perioadă, în contextul creșterii consumului.

„În această perioadă, având în vedere specificul sărbătorii, sunt urmărite aspecte în ceea ce priveşte sacrificarea meilor care se va face ca şi anul trecut, atât în cele două unităţi de abatorizare autorizate, cât şi la cererea primăriilor sau a altor structuri, a unor puncte de sacrificare temporară. Aceste cereri urmează să fie analizate şi în funcţie de situaţia epidemiologică de la acest moment, se va aviza sau nu înfiinţarea acestor centre, unde se va asigura o permanenţă din punct de vedere sanitar-veterinar. Se va pune accent pe comercializarea animalelor la nivelul târgurilor, atâta a celor autorizate, cât şi a pieţelor agroalimentare care sunt văzute ca şi târguri. În principal, se va urmări activitatea târgurilor din localităţile Osica, Potcoava, Izbiceni, Tufeni, dar şi Câmpu Mare. La nivelul pieţelor agroalimentare avem asigurată permanenţa cu personal sanitar-veterinar atât în timpul săptămânii, cât şi în zilele de sâmbătă şi duminică. Există un număr de telefon unde se pot înainta reclamaţii, sesizări, se vor face acţiuni în comun cu instituţiile, cu reprezentanţii IPJ-ului în ceea ce priveşte controalele în trafic, atât în ceea ce priveşte prevenirea răspândirii pestei porcine africane, dar şi comercializarea mieilor, în această perioadă”, a conchis reprezentantul DSVSA Olt.

Numărul de telefon de la DSVSA Olt la care cetățenii pot sesiza nereguli este 0372753837.

foto:arhivă, Centrul temporar Slatina