Slatina: Bărbat, decedat în timpul programului de lucru

Potrivit datelor transmise de ITM Olt, un bărbat a decedat în timpul programului de lucru, luna trecută, evenimentul fiind raportat ca un accident de muncă. Angajatorul este din Slatina și activa în domeniul serviciilor publice, iar persoanei i s-a făcut rău chiar în timpul orelor de muncă.

Bărbatul avea 56 de ani, era din Slatina, și ar fi suferit un accident vascular cerebral.

„În cursul lunii trecute, au fost comunicate instituției noastre un număr de cinci evenimente, soldate cu patru persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și o persoană decedată în timpul programului de lucru din cauze patologice”, au transmis reprezentanții ITM Olt.

Potrivit sursei citate, în luna martie 2023, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 205 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, în construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate, au fost identificate peste 245 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:

-neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de

muncă;

-neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;

-netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

-neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

-neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

-neefectuarea controlului medical periodic,

Astfel, pentru cele mai grave s-au aplicat 116 sancțiuni, din care 111 avertismente și 5 amenzi în valoare totală de 91.000 lei.

Totodată, în luna martie 2023, inspectorii de muncă au identificat patru persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la un angajator din Caracal – întreținere și reparații auto, 3 persoane la un angajator din Slatina – confecții textile), celor 2 angajatori care le foloseau, fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 80.000 lei.

sursa foto: facebook ITM Olt, prezentare generală, control ITM Olt