Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune organizează joi, 27 aprilie, un protest în fața Ministerului Justiției, în interval orar 11.30 – 14.00. La acțiunea de protest din Capitală, participă și jumătate dintre consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Olt.
Din cauza protestului, activitatea va fi afectată în intervalul orar menționat. Nemulțumirile consilierilor de probațiune durează de mai bine de doi ani, aceștia solicitând plata drepturilor salariale cuvenite, conform hotărârilor judecătorești.
„Activitatea în serviciile de probaţiune va fi afectată în acest interval orar, cu toate că aceste servicii au în supraveghere peste 100.000 de persoane care au comis infracţiuni, inclusiv persoane liberate condiționat din penitenciar (pentru infracţiuni dintre cele mai grave, precum omor, viol, trafic de persoane, trafic de droguri, constituire de grupuri infracţionale organizate etc.).
Observând că hotărârile judecătoreşti nu mai au in România, care se pretinde stat de drept, niciun efect, fiind încălcate, nesocotite în mod iresponsabil de cei în contradictoriu cu care au fost date, debitori care refuză să îşi execute obligaţiile ce le revin prin lege şi prin hotărâri judecătoreşti date în numele legii, luând act că în România drepturile salariale ale consilierilor de probaţiune, prevăzute de lege, recunoscute prin hotărâri judecătoreşti sunt invalidate prin ordineşi prin neemiterea acestora de către Ministerul Justiţiei, Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune îi solicită prin acest protest Ministrului de Justiție să adopte o poziție corectă în raport cu personalul de probațiune și să emită actul administrativ (OMJ) pentru punere în plată a drepturilor salariale cuvenite, conform hotărârilor judecătorești şi a dispoziţiilor legale privind egalizarea în cadrul aceleaiaşi categorii şi familii ocupaţionale.
Cu toate că ÎCCJ a emis astfel de acte administrative pentru celelalte categorii profesionale din justiţie, Ministerul Justiţiei, în calitate de angajator, refuză să procedeze în aceeaşi manieră, legală şi corectă”, se arată într-un comunicat al Sindicatului National al Consilierilor din Serviciile de Probațiune.
Serviciul de Probațiune Olt, ce funcționează în clădirea Tribunalului Olt (foto), are 20 de angajați, din care 18 sunt consilieri de probațiune, aceștia având sub supraveghere aproximativ 2.000 de persoane ce au primit pedepse cu suspendare.