41 de olteni au ajuns la spitalele din Slatina și Caracal, după ce au fost înțepați de căpușe

DSP Olt a anunțat vineri, 5 mai, că 41 de persoane din județul Olt au avut nevoie de îngrijiri medicale și s-au prezentat la spitalele din Slatina și Caracal, după ce au fost înțepați de căpușe.

„Borrelioza este o boală infecțioasa produsă prin înțepătura de căpușe având ca agent etiologic o spirochetă. De la începutul anului 2023 până în prezent, la nivelul jud. Olt, 41 persoane s-au prezentat în Serviciile Specializate ale S.J.U. Slatina ( 33) și Spitalului Municipal Caracal ( 8 ) cu înțepături provocate de căpușe. Cresterea numarului de imbolnaviri transmise prin capuse este favorizata de schimbarile climatice ( fluctuatii de temperatura, precipitatii abundente ) si vegetatie”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Ca măsuri de prevenție, DSP Olt, recomandă populației:
-Să evite zonele cu iarba si arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare;
-În situația în care există acest risc de expunere, se recomandă purtarea unor haine deschise la culoare, pentru a face cât mai ușor vizibile insectele, inclusiv căpușele;
-Se recomanda aplicare de spray-uri împotriva insectelor;
-Se recomanda verificarea atentă a hainelor, bagajelor și a corpului, la întoarcerea din drumeții;
-Se recomandă verificarea și protejarea și a animalelor de companie cu produse recomandate de medicul veterinar, împotriva insectelor, inclusiv a căpușelor.