2.000 de participanți, la Concursul Național al Copiilor „Călușul Românesc” de la Slatina. Invitați din Germania, la ediția din acest an

Ediția a XXIII-a a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc” de la Slatina va avea loc în perioada 14-18 iunie, urmând să participe 2.000 de copii din țară, dar și un ansamblu folcloric din Germania.

Directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” din Slatina, Ilie Brăileanu, a precizat că își dorește să vadă ce similitudini există între călușul românesc și jocurile prezentate de invitații din străinătate.

 „În acest an, vom avea 2.000 de participanţi. Vom avea invitaţi din Botoşani, din Suceava, din Sibiu, Timiş, Tulcea, Brăila, Călăraşi, Argeş, bineînţeles cu formaţie de căluşari, Hunedoara şi formaţiile de căluşeri şi, în premieră, pentru judeţul nostru avem un ansamblu folcloric din Germania, vor sosi miercuri seara şi vor pleca duminică dimineaţa. Păstrăm tradiţia la Slatina de a invita, în fiecare an, cât o formaţie din străinătate. Pentru colegii de la Centrul cultural şi pentru noi şi colegii mei instructori, vrem să vedem pe viu ce similitudini ar fi între căluşul românesc şi jocurile pe care ni le prezintă invitaţii noştri din străinătate. Ştim, căluşul are o răspândire europeană, el fiind un dans tracic, există în zona ocupată de traci anumite dansuri care au asemănări cu căluşul”, a spus Brăileanu.

Acesta a vorbit și despre programul concursului de la Slatina, unde pe 15 iunie va avea loc parada portului popular, copiii în costum popular urmând să meargă de la Magazinul Oltul până la Parcul Tineretului.

„Programul de la Slatina este acelaşi, cu vizite şi demonstraţii la Inspectoratul Şcolar, la primărie şi la Consiliul Judeţean, pe 15 iunie, de la ora 18:00, vom avea parada portului popular, pe traseul magazinul Oltul, până în Parcul Tineretului, unde vom face o festivitate oficială de deschidere şi vom prezenta acel tablou coregrafic ‘Nu e român ca olteanul’. De asemenea, vineri vom continua concursul, sâmbătă seara va fi Gala Laureaţilor, iar sâmbătă slătinenii vom fi încântaţi de un spectacol oferit de Ansamblul Doina Oltului, un spectacol atât pentru locuitorii din municipiul Slatina, dar şi pentru copiii participanţi, un spectacol demonstrativ, să se presiune copiilor ce înseamnă arta profesionistă făcută de membrii Ansamblului Doina Oltului”, a adăugat directorul Ilie Brăileanu.

Finanţarea acestui concurs este asigurată de Primăria municipiului Slatina, care a alocat 80.000 lei, în timp ce 25.000 de lei vin de la Inspectoratul Şcolar Județean Olt (Ministerul Educaţiei).