Ceata de călușari din comuna Oporelu, județul Olt, condusă de vătafii Gheorghe Feraru și Răzvan Roșu, a câștigat ediția din acest an a Festivalului Internațional de Folclor „Călușul Românesc”, ce a avut loc în municipiul Caracal, în perioada 9-11 iunie.
Primarul de la Oporelu, Valentin Burciu, a precizat că dansul a fost învățat de călușari din tată-n fiu, ceata având tradiție în comună.
„Ceata de călușari există de foarte mult timp la noi în comună, are tradiție, călușarii au învățat dansul din tată-n fiu, unul de la altul, așa s-a și transmis și a rezistat în timp. Are specific, așa cum spunem noi, de bătătură. Primăria Oporelu îi sprijină, pentru a putea participa la aceste concursuri ”, a spus primarul din comuna Oporelu.
La Secțiunea Ansambluri călușărești, premiul I a fost câștigat de Osica de Jos, județul Olt.
Anul acesta, la cea de-a 52-a ediție a evenimentului, au participat cete de căluşari, dar și ansambluri folclorice, din județele Olt, Argeş, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Bistrița Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, însă invitate au fost și formații de dansuri din Serbia şi Bulgaria.
Au avut loc parade ale portului popular, demonstrații de dans pe Platoul Administrativ din fața Primăriei Caracal, ateliere de dans în Parcul „Constantin Poroineanu”, spectacole-concurs la Teatrul de Vară și simpozionul „Călușul Identitate Românească”.
Secțiunea Căluș tradițional:
Premiul I – Dăbuleni jud.Dolj
Premiul II – Giurgița jud.Dolj
Premiul III – Frâncesti jud. Vâlcea
Mențiune – Conțești jud. Teleorman
Secțiunea Cete de Călușari:
Premiul I – Hârsești jud. Argeș
Premiul II – Costești jud. Argeș
Premiul III – Popești jud. Argeș
Mențiune- Bârla jud. Argeș
Ansambluri călușărești
Premiul I – Osica de Jos jud. Olt
Premiul II – Cezieni jud.Olt
Premiul III – Dobrun jud. Olt
Mențiune – GAL “ Câmpia Burnazului” jud.Teleorman.
Sursă foto: Facebook Răzvan Roșu – vătaf ceata de călușari din Oporelu