Meteorologii au emis trei coduri. Cinci județe, sub cod roșu de ploi torențiale

Trei coduri de ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată au fost emise în această dimineață, 12 iunie, de către meteorologi, fiind așteptate ploi torențiale, potrivit hărții.

Astfel, o avertizare cod roșu de averse torențiale și abundente, pentru județele Mehedinți și Gorj, dar și zona de munte a județelor Caraș-Severin, Vâlcea și Hunedoara, este valabilă pentru astăzi, ora 20.00-13 iunie, ora 08.00.

„În județele Mehedinți și Gorj și în zona de munte a județelor Caraș–Severin, Vâlcea și Hunedoara, vor fi averse torențiale și abundente. Cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte de timp sau prin acumulare 70…80 l/mp”, se arată în avertizarea meteorologilor.

Totodată, pentru județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Caraș-Severin, Hunedoara, Sibiu și Alba și în zona de munte a județelor Timiș, Cluj, Arad, Bihor, Argeș, Dâmbovița, Brașov și Prahova, în intervalul 12 iunie, ora 10.00-13 iunie, ora 10.00, este un cod portocaliu, fiind așteptate averse torențiale și grindină.

„În județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Caraș-Severin, Hunedoara, Sibiu și Alba și în zona de munte a județelor Timiș, Cluj, Arad, Bihor, Argeș, Dâmbovița, Brașov  și Prahova vor fi averse torențiale și izolat căderi de grindină. Local cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 60 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”, se mai arată în avertizarea meteorologilor.

Oltul se află sunt cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în intervalul 12 iunie, ora 10 – 13 iunie, ora 12.

 „În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia, Transilvania, nord-vestul Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și în Carpații Occidentali. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp”, au mai arătat meteorologii.